Dieta mleczna

nabiałNabiał, to mleko i produkty wykonane na bazie mleka. Największą popularnością cieszy się mleko krowie, dostępne w wersjach o różnej zawartości tłuszczu. Jednak w ostatnich latach na nowo odkrywane jest mleko kozie i owcze. Mleko kozie i mleko owcze różnią się znacznie w smaku od mleka krowiego, dlatego też nie wszyscy mogą stać się ich wielbicielami. Chętniej sięgamy po sery wykonane z mleka koziego i owczego, które mają charakterystyczny, nieco pikantny smak.
Jednak dla tradycjonalistów najlepszym rozwiązaniem są sery i twarogi wykonane na bazie mleka krowiego. Nabiał ten, a zwłaszcza ser żółty dostarcza organizmowi największą ilość wapnia. Pokrycie dziennego zapotrzebowania na wapń jest niezwykle istotne, szczególnie w dzieciństwie i w okresie dorastania, gdyż wapń jest podstawowym budulcem układu kostnego. Jednak sery żółte są najbardziej kalorycznym produktem powstałym z mleka, dlatego też należy je spożywać z umiarem. W sklepach możemy zakupić wiele rodzajów serów żółtych, twarogów, a także serków topionych i serków homogenizowanych. Dostępne są one w wersjach tradycyjnych, bez dodatków, a także w wersjach na słodko, z owocami lub miodem i wersjach na słono, z warzywami i przyprawami.

Dzięki takiemu wyborowi, możemy urozmaicać naszą mleczną dietę i każdego dnia raczyć się innym, mlecznym daniem. Doskonałym źródłem wapnia i witamin są także napoje mleczne. Wśród nich największą popularnością cieszą się jogurty i kefiry, a także maślanki i zsiadłe mleko.

Napojów mlecznych można używać jako dodatków do dań, zup, sosów i sałatek, ale mogą one także stać się doskonałym posiłkiem. Napoje mleczne, podobnie jak sery i twarogi, dostępne są w wersji naturalnej, a także w wersji smakowej, przeważnie z dodatkiem owoców lub ziaren zbóż. Regularne spożywanie produktów fermentowanych ma zbawienny wpływ na układ trawienny i układ odpornościowy. Podobnie jak w przypadku mleka, także śmietana i śmietanka dostępna jest w wersjach o różnej zawartości tłuszczu. Śmietana i śmietanka używana jest przede wszystkim jako dodatek do zup, sosów, sałatek, ale także do kawy, deserów owocowych i ciast. Jednak nie każdy może spożywać mleko. oprócz walorów smakowych, pewnym przeciwwskazaniem jest także alergia na białko zawarte w mleku krowim. Alergia na mleko występuje najczęściej u dzieci do 3 roku życia i zwykle mija. Nabiał powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka.

(Visited 1 times, 2 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39564 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/dieta-mleczna/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435