Jak przyrządzić grillowaną cukinię?

cukinia z grillaDoskonałą przekąską lub potrawą na wegetariański, zdrowy, lekkostrawny, ale równocześnie sycący obiad z powodzeniem mogą okazać się pieczone w folii aluminiowej lub grillowanie na ruszcie ulubione warzywa z dodatkiem świeżych ziół lub orientalnych przypraw. Na grillu warto przyrządzić na przykład smakowitą i aromatyczną cukinię, która smakować będzie doskonale zarówno na słodko jak i na ostro.

Pragnąc zapewnić sobie zdrowie na długie lata oraz niezbędną każdego dnia dawkę witamin i mikroelementów warto często i regularnie jadać przede wszystkim surowe lub duszone na parze warzywa i owoce. Równie zdrową i smaczną alternatywą mogą okazać się tutaj także jarzyny przygotowywane na ruszcie, które zachowają pełnię smaku i aromatu oraz wszelkie zawarte w nich składniki odżywcze.

W wielu przepisach na potrawy z grilla z pewnością znajdziemy cukinię, warzywo, które doprawiać i przyrządzać można na bardzo wiele rozmaitych sposobów. Dla dzieci możemy bowiem przyrządzić cukinię pieczoną w miodzie, zaś amatorom bardziej wyrazistych i pikantnych przypraw warto z kolei polecić przepisy na zapiekaną cukinię z sosem barbecue, dipem musztardowym lub ostrym sosem chilli.

Cukinia wchodzi również w skład bardzo popularnych grillowanych warzyw po nicejsku, wśród których mogą znaleźć się również kolorowe papryki, bakłażany, patisony, szparagi czy pomidory. Doskonałym sposobem na urozmaicenie warzywnych przekąsek, wykwintnych przystawek czy dań głównych dla całej rodziny mogą okazać się potrawy z dodatkiem oryginalnego sera feta, mozzarelli lub sera koziego.

Smażoną lub pieczoną cukinię możemy z powodzeniem przygotować nie tylko na grillu tradycyjnym, lub rożnie elektrycznym, ale także na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek lub w piekarniku, używając specjalnego rękawa do pieczenia, dzięki czemu warzywa będą miękkie, soczyste i aromatyczne. Cukinię, podobnie jak bakłażany czy patisony można również zamarynować w ulubionych przyprawach czy ziołach, na przykład w koperku, bazylii, tymianku lub imbirze ze szczyptą curry.

Przygotowane według powyższych sugestii pieczone kawałki cukinii warto podawać jako przekąskę na przykład do ryżu, pieczonych z boczkiem lub szynką ziemniaczków, grillowanych kotlecików sojowych lub surówek i sałatek z sezonowych warzyw. Do pieczonych warzyw z grilla warto także zrobić aromatyczny, wyrazisty sos lub dip, na przykład ziołowo-śmietanowy, koperkowy lub szczypiorkowy.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40714 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-przyrzadzic-grillowana-cukinie/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thro in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435