Cukinia jest jarzyną nie tylko zdrową, ale także lekkostrawną. To właśnie z tego względu kabaczek może być podawany już półrocznym dzieciom. Oczywiście w przypadku dzieci bardzo ważne znaczenie ma odpowiednie przygotowanie potrawy. Chociaż cukinia sama w sobie odznacza się delikatnym i łagodnym smakiem, to maluchom raczej nie należy podawać smażonego kabaczka z patelni czy cukinii faszerowanej mięsem mielonym. Dzieciom natomiast możemy przygotować pyszną zupę z cukinii i serka topionego.
Zupa z cukinii i serka topionego to znakomity pomysł na smaczny i wartościowy posiłek dla dzieci. Do przygotowania takiej zupy będziemy potrzebować jedną cukinię, jedną cebulę, dwie łyżki oliwy, trzy szklanki rosołu (można sięgnąć po bulion z kostki), dwie łyżki koperku oraz dwa serki topione. Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, a kiedy się zarumieni, dodajemy pokrojoną cukinię. Podsmażamy składniki przez kilka minut, po czym przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Na końcu do zupy dodajemy serki topione i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuszczą. Zupę do smaku można doprawić solą i pieprzem. Zupa z cukinii i serka topionego na pewno będzie smakować maluchom z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.
Do dziecięcego menu można też wprowadzić zupę krem z cukinii i pomidorów, której przygotowanie jest także szybkie oraz proste. Do przyrządzenia takiej zupy potrzebujemy jedną cukinię, dwa większe pomidory, jedną cebulę, jedną marchewkę, łyżkę przecieru pomidorowego, szklankę bulionu, trzy łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy: sól, pieprz, natkę pietruszki. Cukinię kroimy w niezbyt grubą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy gorącą wodę i ściągamy z nich skórkę, a następnie kroimy w kostkę. W drobną kostkę kroimy również cebulę oraz marchewkę. Warzywa razem z cukinią przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez około trzydzieści minut. Po upływie tego czasu zupę można zdjąć z ognia, dodać do niej przecier pomidorowy i doprawić do smaku przyprawami. Gdy zupa ostygnie, wówczas należy ją zmiksować, aby uzyskać konsystencję zupy-kremu. Krem z cukinii i pomidorów maluchom można podawać z grzankami lub z bagietką. Cukinia świetnie łączy się również z serem np. w zapiekance serowej.
Po cukinię warto sięgać jak najczęściej, gdyż warzywo to kryje w sobie wiele odżywczych związków, których dostarczanie jest szczególnie ważne w przypadku dzieci. By nasze dzieci mogły się zdrowo rozwijać, wprowadźmy do ich menu pyszne zupy z cukinii, które na pewno zostaną docenione przez maluchów ze względu na łagodny smak kabaczka.