Zupa cukiniowa z serkiem topionym

zupa-z-cukinii-i-serka-topionegoCukinia jest jarzyną nie tylko zdrową, ale także lekkostrawną. To właśnie z tego względu kabaczek może być podawany już półrocznym dzieciom. Oczywiście w przypadku dzieci bardzo ważne znaczenie ma odpowiednie przygotowanie potrawy. Chociaż cukinia sama w sobie odznacza się delikatnym i łagodnym smakiem, to maluchom raczej nie należy podawać smażonego kabaczka z patelni czy cukinii faszerowanej mięsem mielonym. Dzieciom natomiast możemy przygotować pyszną zupę z cukinii i serka topionego.

Zupa z cukinii i serka topionego to znakomity pomysł na smaczny i wartościowy posiłek dla dzieci. Do przygotowania takiej zupy będziemy potrzebować jedną cukinię, jedną cebulę, dwie łyżki oliwy, trzy szklanki rosołu (można sięgnąć po bulion z kostki), dwie łyżki koperku oraz dwa serki topione. Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, a kiedy się zarumieni, dodajemy pokrojoną cukinię. Podsmażamy składniki przez kilka minut, po czym przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Na końcu do zupy dodajemy serki topione i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuszczą. Zupę do smaku można doprawić solą i pieprzem. Zupa z cukinii i serka topionego na pewno będzie smakować maluchom z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.

Do dziecięcego menu można też wprowadzić zupę krem z cukinii i pomidorów, której przygotowanie jest także szybkie oraz proste. Do przyrządzenia takiej zupy potrzebujemy jedną cukinię, dwa większe pomidory, jedną cebulę, jedną marchewkę, łyżkę przecieru pomidorowego, szklankę bulionu, trzy łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy: sól, pieprz, natkę pietruszki. Cukinię kroimy w niezbyt grubą kostkę i podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy gorącą wodę i ściągamy z nich skórkę, a następnie kroimy w kostkę. W drobną kostkę kroimy również cebulę oraz marchewkę. Warzywa razem z cukinią przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez około trzydzieści minut. Po upływie tego czasu zupę można zdjąć z ognia, dodać do niej przecier pomidorowy i doprawić do smaku przyprawami. Gdy zupa ostygnie, wówczas należy ją zmiksować, aby uzyskać konsystencję zupy-kremu. Krem z cukinii i pomidorów maluchom można podawać z grzankami lub z bagietką. Cukinia świetnie łączy się również z serem np. w zapiekance serowej.

Po cukinię warto sięgać jak najczęściej, gdyż warzywo to kryje w sobie wiele odżywczych związków, których dostarczanie jest szczególnie ważne w przypadku dzieci. By nasze dzieci mogły się zdrowo rozwijać, wprowadźmy do ich menu pyszne zupy z cukinii, które na pewno zostaną docenione przez maluchów ze względu na łagodny smak kabaczka.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40973 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/zupa-cukiniowa-z-serkiem-topionym/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} throw in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435