Regularne i częste jadanie świeżych warzyw z pewnością zapewni nam zdrowie, doskonałą kondycję oraz skutecznie wzmocni organizm, szczególnie w czasie sezonowych zachorowań na grypę i dokuczliwe przeziębienia. Warto zatem tak zaplanować codzienne menu, aby w jego skład wchodziły dietetyczne surówki i smakowite sałatki, zawierające mnóstwo witamin i niezbędnych składników odżywczych.
Nie od dziś wiadomo, iż warzywa takie jak pomidory, ogórki, cukinia czy sałata to bogate źródło wielu witamin i mikroelementów, mających niebanalny wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie oraz urodę. Warto zatem wiedzieć, jak przyrządzać takie smaczne przekąski na co dzień z myślą o domownikach i naszych najmłodszych pociechach.
Doskonałym sposobem na zapewnienie sobie niezbędnej dawki witamin każdego dnia będzie z pewnością przygotowywanie smakowitych surówek do obiadów. Oczywiście, dania takie możemy serwować naszym bliskim także jako przekąskę lub wykwintną przystawkę, na przykład na grillu, imieninach czy kameralnych imprezach w gronie rodziny.
Sałatka cukiniowo-pomidorowa to zatem jedna z ciekawszych propozycji na jesienne surówki, zawiera bowiem duże ilości witaminy C, potasu oraz wapnia. Co więcej, cukinia nie magazynuje w sobie szkodliwych substancji, zatem jest bezpiecznym produktem nawet dla najmłodszych domowników.
Warto w tym miejscu dodać jeszcze, iż cukinia i pomidor to także jedne z popularniejszych składników wielu sałatek do mięs, niwelujących nieco zawarte w nich tłuszcze. Z powodzeniem możemy przyrządzić oba warzywa na grillu i podać je z lekkim dressingiem lub sosem koperkowym. Jak zatem, krok po kroku i domowym sposobem zrobić taką sałatkę dla bliskich?
Tanią surówkę z łatwością zrobimy z około 25 dkg cukinii, 2-3 pomidorów, kilku oliwek i świeżego ogórka. Można dodać do niej również ser feta, zaś sos najlepiej będzie przygotować z 2 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczki soku cytrynowego, odrobiny musztardy oraz szczypty soli i kolorowego pieprzu. Wszystkie składniki należy pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z dressingiem. Do dekoracji użyć można nieco posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki. Smacznego!