Słodkie desery to kulinarne przyjemności, których wielu z nas nie potrafi sobie odmówić. Gdy nie istnieją zdrowotne przeciwwskazania co do ich spożywania (np. nadwaga, cukrzyca) to od czasu do czasu możemy sięgać po te przepyszne i kaloryczne (niestety) słodkości.
Jednak jeżeli borykamy się z podwyższonym poziomem „złego” cholesterolu we krwi, nasza dieta wymaga odrzucenia wielu produktów i zastąpienia ich zdrowymi zamiennikami. Wbrew pozorom, nie musi to oznaczać całkowitej rezygnacji ze smacznych deserów, pod warunkiem, że w odpowiedni sposób je przyrządzimy nadając im dietetyczny charakter.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie owsianych ciasteczek bogatych w dobroczynny błonnik, skutecznie obniżający poziom cholesterolu.
CIASTECZKA OWSIANE
Składniki (na 4 porcje):
1 szklanka płatków owsianych
Pół szklanki otrębów żytnich
70 dag świeżych brzoskwiń
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki płynnego miodu
10 dag orzechów włoskich
10 dag suszonych moreli
2 łyżki ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy mus: Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i płynny miód. Orzechy i morele siekamy na drobne kawałeczki. Płatki owsiane i otręby wrzucamy do naczynia z musem owocowym, do którego dodajemy także orzechy o morele. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe ciasteczka a wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Lody to dla wielu osób obowiązkowy punkt letniego menu. Szczególną popularnością cieszą się te na bazie kalorycznych składników: tłustego mleka, aksamitnych mas, bitej śmietany i obficie słodzonych dodatków, na przykład czekolady czy złocistego karmelu. Wbrew pozorom, możliwe jest przyrządzenie lodowego deseru ze zdrowych, lekkostrawnych i niskokalorycznych składników.
LODY DIETETYCZNE
Składniki (na 2 porcje):
Pół szklanki wody mineralnej niegazowanej
Pół szklanki mleka sojowego
20 dag truskawek
1 mango
Pół świeżego ananasa
Sposób przygotowania:
Mango i ananasa obieramy ze skórki i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Truskawki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Owoce miksujemy, a następnie wrzucamy do naczynia z mleczkiem sojowym i wodą. Całość przepuszczamy przez sitko aby pozbyć się włóknistych części powstałych w wyniku zmiksowania owoców. Następnie rozlewamy masę do pojemników i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
W przygotowywaniu deserów bez cholesterolu ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Przede wszystkim, należy unikać składników zazwyczaj stosowanych do domowych wypieków, czyli mąki pszennej, masła, śmietany, cukru, jaj i kalorycznych posypek, kruszonek, kandyzowanych owoców, lukru czy cukru pudru. Zamiast tego możemy użyć mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej, płatków owsianych, otrąb, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, odtłuszczonego jogurtu naturalnego, mleka sojowego oraz owoców – świeżych i suszonych.
Ze zdrowych, niskokalorycznych i lekkostrawnych składników przyrządzić można przepyszne desery w formie ciast, ciasteczek, muffinek, babeczek i lodów, które nie podwyższają poziomu „złego” cholesterolu, a nawet przyczyniają się do jego obniżenia.