Nie ulega wątpliwości, iż jedną z najsmaczniejszych przystawek są szaszłyki, które uwielbiają wszyscy, zarówno dorośli jak i dzieci. Warto podkreślić, że ich przygotowanie zajmuje tak naprawdę niewiele czasu, gdyż zwykle możemy je przyrządzić nawet w kilka minut. Musimy wspomnieć o tym, że kolorowe szpadki mogą być tworzone z różnych gatunków mięsa, zarówno w kawałku jak i mielonego, kiełbasy, boczku, sera, grzybów, owoców, a także z warzyw.
Z pewnością, warzywne koreczki należą do najzdrowszych, niskokalorycznych, pożywnych i smacznych. Otóż, przeważnie przyrządzane są na bazie pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, cukinii, marchewki, pietruszki i porów. Na uwagę zasługuje fakt, iż warzywa mogą być świeże, pieczone lub konserwowe, w zależności od tego, co kto lubi. Ponadto, tego rodzaju szpadki można spożywać zarówno na zimni jak i ciepło, ponieważ grillowane warzywa wręcz rozpływają się w ustach. Musimy też zaznaczyć, iż o ich wybornym smaku i aromacie decydują także przyprawy, zarówno tradycyjne jak i egzotyczne. Nie zapominamy także o tym, iż koreczki warzywne mogą być serwowane samodzielnie lub z rozmaitymi dodatkami, np. wiosennymi sałatkami i surówkami, dipami i sosami, wśród których najsmaczniejszy jest chyba sos jogurtowy.
Przepis na znakomite szpadki z warzyw
Składniki:
- cukinie,
- bakłażany,
- papryki,
- pomidory,
- cebule,
- ogórki,
- marchewki,
- pory
- pieprz,
- sól,
- zioła (w zależności od preferencji smakowych).
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy wszystkie warzywa, w razie potrzeby obieramy je ze skórki. Cukinie, cebule, marchewki, ogórki kroimy w plasterki, zaś pory w prążki. Kolejno pomidory siekamy w kostkę, a paprykę w paski. Następnie wszystkie warzywa nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków i przyprawiamy. Przysmak spożywamy na zimno lub grillujemy przez kilka minut. Podajemy razem ze sosem jogurtowym.
Przepis na sos jogurtowy
Składniki:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oleju,
- 1łyżka soku z cytryny,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól,
- pieprz.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności jogurt wlewamy do dużego naczynia i ubijamy za pomocą miksera. Kolejno wlewamy powoli sok z cytryny i olej. Dodajemy rozdrobniony czosnek i mieszamy. Słodzimy, pieprzymy i solimy do smaku. Możemy też dodać suszone zioła.