Jak przechowywać oliwę z oliwek?

oliwa-z-oliwekOliwa z oliwek – najzdrowszy tłuszcz do smażenia, pieczenia i sałatek. Kupujemy oczywiście oliwę z pierwszego tłoczenia i jedynego. Jest ona opatrzona etykietą extra vergine. To daje nam pewność, że oliwa jest wysokiej jakości. Jednak trzeba też pamiętać, że określenie extra vergine jest różnie pojmowane, dlatego dodatkowo należy się przy wyborze kierować marką produktu i producentem. Oliwa jest stosowana poza kuchnią także w kosmetologii. Ma dobroczynny wpływ na skórę. Dzięki temu, że zawiera duże ilości witaminy E, zapobiega utracie jędrności, dotlenia ją i nawilża. To ma duże znacznie zwłaszcza dla kosmetyków przeciwzmarszczkowych i dla cery suchej.

Produkt o tak wszechstronnym zastosowaniu zdradza jeszcze sporo innych cennych składników i potrafi bardzo skutecznie obniżać zły cholesterol. Jednak, żeby oliwa z oliwek, którą stosujemy w kuchni mogła jak najdłużej zachowywać swą jakość, musi być odpowiednio przechowywana. Dlatego zawsze należy kupować oliwę extra vergine w butelkach szklanych ze szkła ciemnego. Ponadto najlepiej nie wystawiać jej na długotrwałe działanie światła dziennego. Przez to składniki w niej zawarte mogą się utleniać.

Dodatkowo najlepiej nie kupować dużej butli z oliwą jeśli nie stosujemy jej regularnie. Po otwarciu szybko jełczeje. Najlepiej by zapobiec temu należy trzymać ją w lodówce. Oczywiście zawsze trzeba kierować się terminem ważności, w którym najlepiej spożyć oliwę. W niskiej temperaturze może ona nieco mętnieć i gęstnieć, jednak jest to naturalny proces i nadaje się ona nadal do spożycia. Niezdatną do użytku oliwę z łatwością rozpoznamy po nieprzyjemnym zapachu i niesympatycznym posmaku jaki zostawia kiedy się jej próbuje.

Jeśli przetrzymując oliwę z oliwek poza lodówką zauważymy szybkie jej psucie się może to oznaczać, że nie był to tłuszcz najwyższej jakości. Jeśli oliwa zjełczeje, należy ją zwyczajnie wyrzucić – niestety nie nadaje się już do spożycia, a co więcej może wpływać niekorzystnie na inne składniki spożywcze, do których jest dodawana. Zmniejsza także przyswajalność białek a nienasycone kwasy tłuszczowe tracą swoje dobroczynne właściwości.

Zatem chcąc zdrowo się odżywiać, wybierajmy oliwę znanej marki, extra vergine, w ciemnej butelce. A chcąc jeszcze bardziej wzbogacić swoją dietę, warto sięgać po oliwki jako dodatek do pieczywa, przygotowywać zapiekanki z oliwkami i inne dania z nimi w roli głównej.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40492 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-przechowywac-oliwe-z-oliwek/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435