Jak zrobić kisiel porzeczkowy?

Jak zrobić kisiel z porzeczekJednym z głównych problemów rodziców jest to, co dawać dzieciom do jedzenia, żeby zdrowo się odżywiały. Gdyby wybór menu należał tylko do rodziców właściwie sprawa byłaby całkiem prosta, jednak chodzi o to, że maluchom nie wszystko przecież smakuje. Oczywiście najbardziej lubią desery. W związku z tym warto zastanowić się jak przyrządzać desery, które będą dobre, ładne i na dodatek zdrowe. Jednak z propozycji to kisiel.

Kisiel, podobnie jak koktajle czy musy, można robić z porzeczek. Zazwyczaj wybiera się do tego czerwone porzeczki, ale można je pomieszać z białymi i złotymi. W jaki sposób zrobić dobry kisiel?

Kisiel porzeczkowy I

Składniki:

– 15 dag porzeczek

– 10 dag cukru

– 2 i ½ szklanki wody

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania: 2/3 umytych i oczyszczonych porzeczek miksujemy z cukrem. Następnie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w ½ szklanki zimnej wody i dodajemy do porzeczek. Po wymieszaniu przelewamy całość do 2 szklanek gotującej się wody. Ważne jest to, żeby cały czas mieszać. Dorzucamy resztę porzeczek i rozkładamy kisiel do miseczek. Warto ozdobić go w jakiś ciekawy sposób, bo dzięki temu dzieci na pewno chętniej będą go jadły. Można wykorzystać do tego niewielką ilość bitej śmietany oraz świeże porzeczki. Jeśli ktoś uprawia porzeczki na działce może namówić dzieci, żeby pozbierać je wspólnie. Dzięki temu będą uczestniczyły w przygotowaniu deseru. Natomiast jeśli kisiel jest przygotowywany dla dorosłych warto przyprawić go w oryginalny sposób.

Kisiel porzeczkowy II

Składniki:

– 40 dag porzeczek (tym razem najlepiej czarnych)

– 10 dag cukru

– 3 szklanki wody

– 2 szklanki śmietanki 30%

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– sok z ½ cytryny

– kawałek kory cynamonowej

– 2 goździki

Sposób przygotowania: porzeczki należy umyć i usunąć im szypułki. Potem rozgniata się je widelcem i gotuje z dodatkiem ½ szklanki wody, kory cynamonowej i goździków. Następnie należy wszystko zmiksować i przyrzec przez sito. Dolewamy resztę wody w której należy rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Kiedy wszystko się zagotuje wsypujemy cukier i dobrze mieszamy. Gdy cukier się rozpuści można nakładać kisiel do miseczek lub kieliszków. Kisiel polewamy śmietanką wymieszaną z sokiem z cytryny. Można ją dosłodzić cukrem pudrem. Naczynia, w których podawany jest kisiel warto ozdobić gałązkami porzeczek. Co prawda dodatek śmietanki powoduje, że deser staje się nieco mniej zdrowy, ale wiele zależy od tego ile się jej użyje. Osoby, które unikają tłuszczu mogą oczywiście w ogóle z niej zrezygnować. Dużą zaletą tego typu deseru jest spora zawartość witaminy C.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40851 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-zrobic-kisiel-porzeczkowy/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435