Smaczna kolacja to rozkosz dla podniebienia. Nie należy lekkomyślnie z niej rezygnować. To w końcu posiłek jak każdy inny. Nawet jeśli pozostajemy na diecie, trzeba przygotowywać sobie lekkie dietetyczne kolacyjki. Chodzenie spać o głodzie bywa frustrujące. Ponadto wcale nie jest tak zdrowe, jak się uważa. Chodzi o to, by ostatni posiłek zjeść na trzy godziny przed położeniem się do łóżka. Wtedy organizm ma szansę jeszcze strawić to co zjedliśmy. Najgorszą rzeczą jest objadanie się, dlatego kolację przygotowujmy z głową. Nawet jeśli ma być to uroczysta kolacja dla rodziców czy romantyczny wieczór we dwoje i tak wybierajmy przepisy z lekkimi potrawami w roli głównej.
Polecane są głównie sałatki. Można dzisiaj korzystać z gotowych mieszanek z rukolą i roszponką, bardzo zdrowych i pysznych. Ponadto pomidor jest doskonałym warzywem. Nie dość, że jest niskokaloryczny, to jeszcze dostarcza zdrowego, chroniącego przed chorobami nowotworowymi likopenu. Natomiast z mięs na kolację najbardziej polecany jest kurczak. Oczywiście jarskie kolacje w piątek, odpadają, ale na każdy inny dzień najlepsze jest mięso z kurczaka. Ono bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi warzywami. Sosy też w zasadzie, o jakich byśmy nie pomyśleli, pasują do lekko soczystych kawałków grillowanego mięsa z kurczaka.
O jego walorach zdrowotnych, wiadomo, jest to mięso zdrowsze niż czerwone. A trzeba jeszcze zaznaczyć, że znacznie szybsze i łatwiejsze w obróbce niż wieprzowina czy wołowina. Dlatego na szybką kolację w parę chwil to idealne mięso. Podawać go można na tysiące sposobów, w postaci grillowanej, pieczonej, gotowanej, jako dodatek do zup, zapiekanek, kanapek, potrawek itd.
Co wybrać? Wszystko zależy od naszego kaprysu i okazji. Fajnie by było przekąsić coś niezbyt kalorycznego. Zgodzą się z tym na pewno osoby pozostające na diecie a więc tym razem kurczak z kuskusem. Jest to propozycja dla zapracowanych, ponieważ bardzo szybka. Potrzebne będą:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- Przecier pomidorowy z ziołami
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szklanka kaszy kus-kus
- 1 szklanka wody
- 10dkg sera koziego białego
- Sól i pieprz oraz świeża kolendra
Mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Cebulę siekamy drobno i wsypujemy na patelnię do kurczaka. Kiedy cebulka będzie lekko rumiana dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Całość trzeba gotować jeszcze ok. 10 minut stale mieszając. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Kasza kus- kus wymaga jedynie zalania wrzącą osoloną już wodą i odstawienia na mniej więcej 5-10 minut. Ser kozi kroimy w niezbyt grube kawałki grillujemy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Kaszę mieszamy z sosem i kurczakiem, dodajemy posiekaną kolendrę i na koniec grillowany ser.