Wakacje coraz bliżej i chyba nikt sobie nie wyobraża ich bez grilla. Otóż, wbrew pozorom grill wcale nie musi się nam kojarzyć wyłącznie z tłustymi mięsami, kiełbaskami, boczkiem, które są wysokokaloryczne i mają negatywny wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale i zdrowie. Dlatego że przy odrobinie pomysłowości możemy przygotować lekkostrawne przekąski, które w dodatku będą niesamowicie sycące i smaczne.
Mowa tu głównie o dietetycznych szaszłykach, które wyróżniają się wspaniałym aromatem, ciekawą kolorystyką i wyszukanym smakiem.
Przede wszystkim, mogą być przygotowane na bazie chudziutkiego mięsa, np. drobiu lub baraniny, których na pewno nie doprawiamy solą. Natomiast, gdy je przyrządzamy w piekarniku, w miejscu oleju obowiązkowo musi się pojawić oliwa z oliwek. Nie zapominamy również o zdrowych szaszłykach z ryb. Poza tym, jak najbardziej pożądane są szaszłyki warzywne powstałe na bazie: pomidorów, papryki, ogórków, cebuli, cukinii. Oprócz tego, bardzo smaczne są też szaszłyki owocowe przygotowane z truskawek, winogron, gruszek, jabłek, avocado, śliwek, pomarańczy, bananów. Na uwagę zasługuje także fakt, iż dietetyczne szaszłyki podajemy z ryżem, zaś unikamy ziemniaków, jasnego pieczywa, boczku i mięsa.
Ogromną zaletą tej przekąski jest łatwość w jej przyrządzeniu, dostępność produktów i niewiele czasu (ok. 15 minut), który jest konieczny do wykonania zakąski. Ponadto, tak naprawdę szaszłyki można przygotować z różnych produktów, które akurat mamy dostępne w lodówce, ale pod warunkiem iż są niskokaloryczne i nie będą się gryźć ze sobą pod względem smaku i aromatu. Oto nasza propozycja receptury na lekkostrawne szaszłyki, którą warto przetestować.
Przepis na dietetyczne szaszłyki drobiowo-warzywne
Składniki:
2 filety z kurczaka,
papryka czerwona,
cukinia,
6 pieczarek,
2-3 cebule,
przyprawa do grilla,
czosnek,
ocet winny,
oliwa z oliwek.
Sposób przyrządzenia:
Na początku kroimy fileta na mniejsze kawałki. Kolejno, łączymy ze sobą oliwę, ocet i przyprawę do grilla. Następnie dodajemy czosnek i trochę wody. W dalszym etapie do uzyskanej marynaty wkładamy mięso i chowamy je w lodówce. W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, pieczarki na połówki, zaś cukinię i cebulę w plastry. Na końcu na szpikulec nabijamy na przemian mięso i warzywa oraz posypujemy całość przyprawą do grilla. Pieczemy około 30 minut.
Warto podkreślić to, iż wyżej wspomniane szaszłyki rewelacyjnie smakują z musztardą, która w dodatku nie jest tucząca, za to na pewno rezygnujemy z majonezu. Jak najbardziej wskazana jest zdrowa sałatka. Niestety, na bok też musimy odstawić piwo, które idealnie smakuje razem z grillowanymi potrawami. Z pewnością, w jego miejscu może pojawić się wino, w szczególności wytrawne bądź półwytrawne z dodatkiem wody niegazowanej, gdyż wtedy trunek będzie naprawdę lekki.