domowy sok jabłkowyCzy wiesz, co bardzo dobrze gasi pragnienie? O tak! To jest sok z jabłek. Bardzo mała część naszego społeczeństwa zdaje sobie też sprawę z faktu, jak wiele cennych właściwości mają przygotowywane w domowym zaciszu, jedne z najzdrowszych na naszych półkach w spiżarni, przetwory z jabłek.
Sok z jabłek wpływa bardzo korzystanie na naszą pamięć i koncentrację, pomaga w walce z cholesterolem, zmniejsza ryzyko powstania zawału serca. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że na świetne właściwości detoksykacyjne, szczególnie jeżeli chodzi o takie szkodliwe substancje jak rtęć i ołów.

Niesłodzone soki jabłkowe mają także bardzo dobre działanie antybakteryjne. W związku z duża ilością antyutleniaczy, zmniejsza ryzyko zachorować na choroby nowotworowe. Dostarcza naszemu osłabionemu w zimie organizmowi dużo witaminy C oraz żelaza i potasu. Jest uwielbiany przez wszystkich zarówno dorosłych jak i tych młodszych. Za przygotowaniem co najmniej kilku słoiczków tego pysznego soku z cała pewnością przemawia także fakt, że jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Nie musisz do niego dodawać nic poza owocami. Niesłodzone soki lepiej podczas pasteryzacji zachowują cenne właściwości odżywcze.
Przygotuj sokowirówkę, wyparz słoiki lub opcjonalnie butelki i odpowiedniej wielkości nakrętki. Przyda się także gęste sito lub nawet durszlak i czysta ścierka. Gotowa? Zaczynamy!
Jabłka (kilka kilogramów, mogą być kupione choć lepiej jeżeli pozbierane w domowym ogródku) dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok cedzimy przez sito (durszlak ze ścierką), gotujemy i lekko studzimy. Większość uważa, że trzeba dodać odrobinę cukru, by sok się nie zepsuł. My jednak polecamy sok 100% bez dodatku substancji słodzących. Następnie przelewamy do przygotowanych słoików lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie ok. 20 minut. Po zakończonym procesie pasteryzacji, odstawiamy do ostygnięcia i układamy na półkach w spiżarni. Dość prosto, można wykonać także kompot jabłkowy na zimę lub mus jabłkowy.
Prawda, że proste? A widzisz już pełen wdzięczności uśmiech twojej rodziny, która podczas zimowych dni i wieczorów delektuje się przyrządzonym przez ciebie sokiem? Radość jest bezcenna. Smacznego!

Comments are closed.