Owoce i warzywa to podstawa zbilansowanej diety. Nie da się dostarczyć organizmowi niezbędnych do codziennego funkcjonowania witamin i mikroelementów, bez jedzenia smakołyków takich jak buraki, ziemniaki, cytrusy czy jabłka. Choć tego typu produkty są szeroko dostępne, to ich termin przydatności jest wyjątkowo krótki. Jak więc przechowywać owoce i warzywa, by cieszyć się ich świeżością przez nieco dłuższy czas?
Przechowywanie owoców
Wiele osób wychodzi z założenia, że aby owoce dłużej zachowały świeżość, konieczne jest ich przechowywanie w lodówce. Prawda jest jednak taka, że nie każdy gatunek owoców powinien się w niej znaleźć. Dlaczego? Część owoców zawiera etylen, który sprawia, że dojrzewają. Umieszczenie ich w lodówce spowoduje, że swoją świeżość szybciej będą tracić też inne przechowywane w niej owoce i warzywa. Jakie owoce zawierają etylen i nie powinno się ich wkładać do lodówki? Jabłka, banany, gruszki, mango, śliwki i awokado lepiej trzymać w koszyczku lub na kuchennym półmisku. Z kolei takie smakołyki jak kiwi, maliny, agrest, borówki czy cytryny można wkładać do lodówki.
Przechowywanie warzyw
Większość warzyw należy przechowywać w lodówce. Ze względu na ich delikatny charakter i krótki okres przydatności do spożycia, najlepiej gdy zajmą one ostatnią półeczkę w lodówce – to tam jest zawsze najzimniej. Na szczęście od wielu lat producenci zdają sobie sprawę z tego faktu, dlatego większość sprzętów wyposażona jest w specjalne szuflady, które ułatwiają trzymanie w nich warzyw. Trzeba mieć jednak świadomość, że istnieje grupa produktów, która po przechowywaniu w lodówce traci swój niepowtarzalny smak i aromat. Zaliczyć do nich można na pewno pomidora i ogórka, a także czosnek i cebulę.
Akcesoria do przechowywania warzyw i owoców
Aby cieszyć się świeżymi owocami i warzywami przez dłuższy czas, warto odwiedzić sklep taki jak https://zasmakujradosci.pl/kuchnia, w którym można znaleźć wiele przydatnych gadżetów. Uwielbiasz świeże maliny i borówki? W takim razie niezbędne będą pojemniki ze szkła hartowanego, dzięki którym owoce zachowają jędrność i smak. Dużą popularnością cieszą się też specjalne plastikowe pojemniczki z przykrywką na cytrynę oraz plastikowe kartoniki na ziemniaki, które bez problemu można umieścić zarówno w miejscu osłoniętym, jak i na blacie kuchennym, tuż obok chlebaka. Co więcej, w sprzedaży dostępne są też organizery do lodówek, które zastąpią wysłużone już szuflady.