Bardzo często zdarzają się chwilę, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Wówczas zawsze warto mieć pod ręką lekkostrawny deser. Jeśli liczysz kalorię i wiesz, że nie możesz sobie pozwolić na tradycyjną szarlotkę, wówczas możesz nauczyć się przygotowywać dietetyczne ciasto jabłkowe z mikrofali. Będzie ono tak samo wyśmienite jak klasyczna sypana szarlotka na zimno czy słodki jabłecznik z kokosem na biszkopcie.
Niskokaloryczna szarlotka z mikrofali to także idealna propozycja dla wszystkich tych osób, które nie przepadają za spędzaniem sporej ilości czasu w kuchni.
Chociaż ciasta z mikrofali może nie są tak bardzo popularne jak tradycyjne wypieki z piekarnika, to jednak w ten sposób można szybko przygotować smaczny deser. Jeśli więc zjawią się niezapowiedziani goście, z całą pewnością możesz im zaserwować szarlotkę z kuchenki mikrofalowej.
Do przygotowania tego ciasta trzeba posiadać jednak naczynie żaroodporne. Deser jabłkowy przygotujemy z pięciu większych jabłek, połowy szklanki mąki, czterech łyżek cukru pudru, połowy łyżeczki proszku do pieczenia, szczypty cynamonu, łyżeczki oleju, jednego żółtka oraz łyżki jogurtu naturalnego. Jabłka myjemy, obieramy, a następnie kroimy na małą kostkę. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, dodajemy żółtko, olej oraz jogurt naturalny.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy ciasto o jednolitej i gładkiej konsystencji. Do ciasta następnie dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz cynamon, jeszcze raz wszystko delikatnie mieszając. W ten sposób przygotowane ciasto należy przelać do naczynia żaroodpornego. Można też wykorzystać żaroodporne kubki lub pucharki, przygotowując dokładnie tyle porcji, ile będzie nam potrzeba. Dietetyczne ciasto jabłkowe z mikrofali należy piec przez około dwie minuty.
Deser idealnie będzie smakował z sosem jogurtowo – owocowym, który także możemy przygotować całkiem samodzielnie. W tym celu potrzebujemy cztery łyżki potartych na małych oczkach jabłek, cztery łyżki jogurtu naturalnego oraz dwie łyżeczki cukru pudru. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Gotowym sosem polewamy nasze ciasto jabłkowe z mikrofali.
Szarlotkę z kuchenki mikrofalowej możemy podawać zarówno ziemno, jak i na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. W wersji niskokalorycznej najlepiej jednak deser ten sprawdzi się z lekkim sosem jogurtowo – owocowym.