ogórki kiszoneCzasy bujnego rozwoju przemysłu farmaceutycznego i leków na wszystko, dostępnych już nie tylko w aptekach, ale także w osiedlowych sklepach i supermarketach, poprzedzały czasy medycyny ludowej i domowych sposobów na różne dolegliwości. Praktyka gospodyń domowych dała niesamowite rezultaty i do dzisiaj czasem lepiej obłożyć opuchnięte miejsce liściem z kapusty, na przeziębienie wypić niedobre, ale skuteczne mleko z miodem i czosnkiem, a na kaca sok z ogórków kiszonych, niż faszerować swój organizm dawką farmaceutycznej chemii.
Nie do przecenienia pozostaje drogocenny wpływ kiszonek na nasze zdrowie. Cały sekret ich zbawiennego czasem wpływu na nasze zdrowie tkwi w procesie kiszenia.

Bakterie, biorące w nim udział wytwarzają bowiem ogromne ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. Dzięki temu ogórki kiszone zapobiegają infekcjom, oddziaływają przeciwzapalnie, wspomagają koncentrację, korzystnie wpływają na cerę, poprawiając jej koloryt oraz sprężystość. Ich właściwości oczyszczające przemawiają za spożywaniem ogórków kiszonych oraz piciem soku z ogórków kiszonych przy różnego rodzaju dietach odchudzających. Niskokaloryczne ogórki są bowiem źródłem błonnika tak cennego w naszej codziennej diecie i wpływającego na poczucie sytości po zjedzonym posiłku.
Korzystnie na nasz organizm wpływać może regularne spożywanie sałatek z ogórków kiszonych oraz picie kiszonki. Są to bowiem naturalne produkty skutecznie oczyszczające organizm z zalegających toksyn i metali ciężkich. Dodatkowo, dzięki wspomaganiu wydzielania kwasów żołądkowych sok z ogórków kiszonych i one same przyczyniają się do szybszej przemiany materii i lepszego przyswajania pokarmów. Dlatego dobrze jest dodawać ogórki kiszone do surówek i drugich dań. Świetnym rozwiązaniem jest również zupa ogórkowa przygotowana na intensywnym w smaku przecierze ogórkowym.
Ogórki kiszone polecane są także w diecie osób zmagających się z anemią. Zawarta w nich witamina C wzmacnia bowiem odporność organizmu na infekcje. Są one również doskonałe na problemy z ciśnieniem, gdyż dzięki zawartej w nich acetylocholinie regulują ciśnienie krwi. Picie soku z ogórków zalecane jest także przed egzaminami, po nieprzespanych nocach, gdyż wpływa to na poprawę koncentracji.
Jedynym sposobem na przekonanie się o prawdziwości powyższych informacji o cudownym wpływie ogórka kiszonego na nasz organizm jest samodzielne przygotowanie kiszonych ogórków i wyrobienie sobie nawyku ich regularnego spożywania.

Comments are closed.