Barszcz biały to potrawa, która cechuje się kwaśnym smakiem i dlatego nie jest zalecany w menu maleńkich dzieci. W związku z powyższym muszą z niego zrezygnować matki karmiące, ponieważ żur może zaszkodzić niemowlakowi, w szczególności gdy jest przyrządzany na bazie białej kiełbasy czy stopionej słoniny. Przede wszystkim, może on spowodować ból brzuszka u malucha oraz inne dolegliwości żołądkowe, a więc nie warto ryzykować jego konsumpcji w czasie laktacji.
Na uwagę zasługuje fakt, że pierwszy barszczyk dla dziecka możemy przygotować w okolicy 10 miesiąca życia. Oczywiście, mówimy tu o prostej zupie na zasmażce, z ziemniaczkami i jakiem. Jednak musimy uważać, by warzywa i jaja były dobrze rozdrobnione, aby maluch się nie udławił. Gdy dziecko ma już skończony roczek, możemy pomału wprowadzać do jego diety żurek z dodatkiem kiełbasy drobiowej. Natomiast w przypadku kilkuletnich dzieci żurek może mieć już bardziej urozmaicony skład i być podawany razem z pulpetami, wędzonką, skwarkami, kiszoną kapustą, grzybami, ale pod warunkiem że szkrab lubi takie dodatki.
Nie zapominamy także o tym, że żurek dla najmłodszych musi być znacznie delikatniejszy niż dla osób starszych, w związku z czym podczas jego przygotowania nie przesadzamy z dużą ilością zakwasu. Unikamy też ostrych przypraw, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie malucha. A, więc rezygnujemy z pieprzu i soli na rzecz majeranku i suszonego szczypiorku. Poza tym, aby żurek był mniej kaloryczny warto go zabielić nie śmietaną, lecz jogurtem naturalnym. Pamiętamy również o tym, by żurek podawać na ciepło, a nie na gorąco, aby dziecko nie sparzyło sobie buzi.
Przepis na żurek dla dzieci
Składniki:
- butelka żurku,
- 6 sztuk białych kiełbasek,
- włoszczyzna,
- kostka rosołowa,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- majeranek,
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- 5 sztuk ziemniaków.
Sposób przyrządzenia:
Najpierw do garnka wrzucamy kiełbasę, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości. Kiedy warzywa i wędlina się ugotują, wyjmujemy je z wywaru i do środka wrzucamy ziemniaki, wcześniej pokrojone w kostkę. Wlewamy żurek, dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry, a warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do żuru. Zupę zabielamy jogurtem i doprawiamy odrobiną majeranku.
W związku z powyższym widać, że żurek to smaczne danie,które należy do ulubionych przysmaków dziecięcych. A, więc warto je wprowadzić na stałe do menu, gdyż większość najmłodszych nie potrafi się mu oprzeć.