Rybna zupa krem

pyszna zupa rybnaW pierwszej kolejności należy wspomnieć o tym, że podstawą większości posiłków w naszym kraju są smaczne zupy. Mogą być one podawane na obiad, kolację, ale także często pełnią funkcję przystawki czy dania gorącego podczas przyjęć, zwłaszcza uroczystości rodzinnych. Z pewnością, wybór zup w polskiej kuchni jest przeogromny, jedne z nich są tradycyjne, inne znów wyszukane, zapożyczone z odmiennych kultur. Ale z pewnością wśród najsmaczniejszych możemy wymienić zupy kremowe, zwłaszcza rybne.

Warto zaznaczyć, że zupa rybna posiada delikatną konsystencję, jest smaczna i treściwa. Poza tym, często gości na stole wigilijnym, gdyż stanowi wspaniałą alternatywę dla zupy pieczarkowej czy barszczu czerwonego, zaliczanych do najbardziej powszechnych dań świątecznych. Oczywiście, zwykle przyrządzana jest z łososia lub karpia, w szczególności w okresie bożonarodzeniowym. Bywa, że czasami jest też podawana z chrupkim pieczywem zamiast grzanek. Posiada wiele wartości odżywczych i wspaniale zaspokaja uczucie łaknienia. A, co najważniejsze jest niskokaloryczna i dlatego możemy się nią zajadać do woli. Oprócz tego, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, nie wymaga też drogich produktów, w związku z czym może być ona serwowana również na co dzień, a nie tylko podczas wyjątkowych uroczystości.

 

Przepis na zupę rybną

Składniki:

  • 3 dzwonka łososia bez ości,
  • 1 ziemniak,
  • 1 marchew,
  • 1 mały seler,
  • 1 mały por,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta ognistej mieszanki przypraw Kamis,
  • 50 ml słodkiej śmietany 30%,
  • 1 bułka pszenna,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przyrządzenia:

Najpierw ziemniaka, marchew i selera trzemy na tarce, zaś pora kroimy w prążki. W dalszym etapie gotujemy 500 ml wody, dodajemy sól, starte warzywa łososia, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy jakiś 15 minut. Następie do bulionu dodajemy szczyptę ognistej mieszanki przypraw. Kolejno z wywaru wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. W tym celu najlepiej jest użyć łyżki cedzakowej. Zdejmujemy zupę z pieca, kiedy jest trochę przestudzona, miksujemy ją za pomocą blendera lub przecieramy przez sito. Wlewamy słodką śmietanę i ponownie miksujemy krem.

Podczas gotowania się zupy warto przygotować grzanki. Otóż, bułkę kroimy na kromeczki, ściągamy z nich skórkę i kroimy w kostkę. Skraplamy je oliwą i podsmażamy na patelni aż się zarumienią. Następnie zupę rozlewamy do miseczek, na środku każdej z nich kładziemy krążki pora, a wokół nich mini grzanki. Przede wszystkim, zupa najlepiej smakuje na gorąco, a więc serwujemy ją zaraz po zagotowaniu.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40270 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/rybna-zupa-krem/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435