W pierwszej kolejności należy wspomnieć o tym, że podstawą większości posiłków w naszym kraju są smaczne zupy. Mogą być one podawane na obiad, kolację, ale także często pełnią funkcję przystawki czy dania gorącego podczas przyjęć, zwłaszcza uroczystości rodzinnych. Z pewnością, wybór zup w polskiej kuchni jest przeogromny, jedne z nich są tradycyjne, inne znów wyszukane, zapożyczone z odmiennych kultur. Ale z pewnością wśród najsmaczniejszych możemy wymienić zupy kremowe, zwłaszcza rybne.
Warto zaznaczyć, że zupa rybna posiada delikatną konsystencję, jest smaczna i treściwa. Poza tym, często gości na stole wigilijnym, gdyż stanowi wspaniałą alternatywę dla zupy pieczarkowej czy barszczu czerwonego, zaliczanych do najbardziej powszechnych dań świątecznych. Oczywiście, zwykle przyrządzana jest z łososia lub karpia, w szczególności w okresie bożonarodzeniowym. Bywa, że czasami jest też podawana z chrupkim pieczywem zamiast grzanek. Posiada wiele wartości odżywczych i wspaniale zaspokaja uczucie łaknienia. A, co najważniejsze jest niskokaloryczna i dlatego możemy się nią zajadać do woli. Oprócz tego, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, nie wymaga też drogich produktów, w związku z czym może być ona serwowana również na co dzień, a nie tylko podczas wyjątkowych uroczystości.
Przepis na zupę rybną
Składniki:
- 3 dzwonka łososia bez ości,
- 1 ziemniak,
- 1 marchew,
- 1 mały seler,
- 1 mały por,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta ognistej mieszanki przypraw Kamis,
- 50 ml słodkiej śmietany 30%,
- 1 bułka pszenna,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przyrządzenia:
Najpierw ziemniaka, marchew i selera trzemy na tarce, zaś pora kroimy w prążki. W dalszym etapie gotujemy 500 ml wody, dodajemy sól, starte warzywa łososia, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy jakiś 15 minut. Następie do bulionu dodajemy szczyptę ognistej mieszanki przypraw. Kolejno z wywaru wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. W tym celu najlepiej jest użyć łyżki cedzakowej. Zdejmujemy zupę z pieca, kiedy jest trochę przestudzona, miksujemy ją za pomocą blendera lub przecieramy przez sito. Wlewamy słodką śmietanę i ponownie miksujemy krem.
Podczas gotowania się zupy warto przygotować grzanki. Otóż, bułkę kroimy na kromeczki, ściągamy z nich skórkę i kroimy w kostkę. Skraplamy je oliwą i podsmażamy na patelni aż się zarumienią. Następnie zupę rozlewamy do miseczek, na środku każdej z nich kładziemy krążki pora, a wokół nich mini grzanki. Przede wszystkim, zupa najlepiej smakuje na gorąco, a więc serwujemy ją zaraz po zagotowaniu.