Czy istnieją słodkości, które można jeść w trakcie diety? Odpowiedź wydaje się oczywista, ale, wbrew pozorom, jest nieco inna. Tak, istnieją ciasta, które śmiało można jeść w trakcie diety. Do najpopularniejszego słodkiego dania należy sernik oparty o dietę Dukana. Dzięki temu sernikowi nie zostaną złamane zasady diety, a można śmiało i bez wyrzutów sumienia zjeść coś słodkiego.
Jak przyrządzić sernik Dukana? Jak zrobić sernik dla cukrzyka?
Sernik Dukana
Składniki:
– 800 g chudego twarogu,
– 6 jajek (należy oddzielić białka od żółtek),
– słodzik do pieczenia, najlepiej 2 łyżki,
– 3 łyżki mąki kukurydzianej,
– szklanka chudego mleka,
– kilka kropel ulubionego aromatu.
Przepis:
Twaróg mielimy co najmniej dwa razy, następnie dodajemy do niego żółtka, słodzik, aromat i mąkę kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy mikserem, dodajemy do tego szklankę mleka i ponownie mieszkamy za pomocą miksera. Ubijamy białka i delikatnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy całą masę. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut. Po upieczeniu sernik najlepiej schłodzić w lodówce.
Jeśli nie jesteś na diecie proteinowej Dukana, a chcesz jedynie wypróbować przepis na wyjątkowy sernik, śmiało można dodać do ciasta rodzynki. Dzięki nim ciasto stanie się nieco słodsze. Natomiast, zgodnie z zaleceniami diety, w jej trzeciej fazie, czyli etapie stabilizacji, można pozwolić sobie na dodanie do kawałka sernika świeżych owoców, np. truskawek.
Sernik dla diabetyków także nie jest trudnym przepisem.
Składniki:
– 70 dag chudego twarogu,
– 3 jajka,
– łyżeczka stewi,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– budyń bez cukru,
– aromat pomarańczowy.
Na ciasto:
– 35 dag mąki,
– 2 jajka,
– ¼ łyżeczka stewi,
– ¼ kostki masła,
– 4 łyżki jogurtu naturalnego,
– pół łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 łyżki kakao.
Zagnieść składniki na ciasto i 1/3 odłożyć do zamrażarki, resztę rozwałkować i włożyć do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ciasto przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: do miksowanego sera dodać żółtka, stewię, budyń, proszek do pieczenia, aromat, na końcu dodać ubitą pianę i wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód, na górę zetrzeć schłodzoną resztę ciasta. Piec w 180 stopniach przez 35 minut.