Z pewnością wszyscy lubimy wyśmienite, domowe wypieki. Nierzadko jednak przekładane torty z masami czy wykwintne ciasta bakaliowe i owocowe z kremem lub galaretką okazują się zbyt kaloryczne dla osób restrykcyjnie przestrzegających diety.
Nie oznacza to jednak wcale, iż będąc na diecie nie możemy pozwolić sobie na odrobinę przyjemności. Z powodzeniem można bowiem pokusić się o samodzielne upieczenie pysznych i zdrowych ciasteczek, placków lub babeczek, zawierających minimalne ilości tłuszczu i cukrów. Takie niskokaloryczne smakołyki z pewnością przypadną też do gustu najmłodszym domownikom i całej rodzinie, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić je krok po kroku.
Dietetyczne muffinki można wykonać z wielu składników, na przykład mrożonych owoców, świeżych warzyw lub twarożku. Zamiast zwykłego cukru warto użyć do nich brązowego lub trzcinowego, który zawiera o wiele mniej kalorii. Niskokaloryczne babeczki i wypieki nie powinny także zawierać dużej ilości tłuszczów, zrezygnujmy więc z tuczącej polewy oraz lukru.
Lekkie, smakowite babeczki serowe można wykonać również na bazie przepisu na muffinki jogurtowe o niskiej zawartości tłuszczu. Aby nadać ciasteczkom owocowego smaku można użyć do ich zrobienia również truskawkowej maślanki o%. Jednakże popularne i sugerowane przez przepisy żywieniowe diety Dukana muffiny serowe wykonać należy przy użyciu następujących składników: 5 łyżek otrębów, 3 łyżek jogurtu naturalnego, 70 dkg mielonego chudego twarożku, 4 białek, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżki słodziku, kilku kropel aromatu pomarańczowego.
Przygotowanie serowych babeczek należy rozpocząć od wymieszania połowy otrębów z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Następnie należy połączyć składniki z jogurtem, aromatem cytrusowym i ubitymi na sztywną pianę białkami. Dokładnie wymieszaną masę należy nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki i piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Następnie należy wymieszać twaróg ze słodzikiem i kilkoma kroplami aromatu, dodać otręby i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto należy przełożyć na upieczony spód babeczek i zapiekać jeszcze przez około 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczki można udekorować prażonymi otrębami lub posiekanymi drobno orzechami włoskimi.
Smacznego!