Wiele osób, które próbuje odżywiać się zdrowo lub które chcą utrzymać smukłą sylwetkę, rezygnuje ze słodkich i niestety wysokokalorycznych potraw, do których trzeba niestety zaliczyć ciasta.
Osoby, które odchudzają się, mogą zapomnieć o wysokokalorycznych sernikach, ciastach z kremami, słodkich wielkanocnych mazurkach lub o wykwintnych ciastach z bakaliami. Jeśli natomiast dobrze poszukamy w książkach kucharskich i na stronach internetowych z przepisami, znajdziemy przepisy na niskokaloryczne ciasta.
Niskokaloryczne ciasto czekoladowe
Składniki: 200 g tłuszczu do smarowania 20%; 1 szklanka mąki; 1 szklanka otrębów żytnich; 4 jajka; 1 marchewka; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 łyżek kakao; słodzik – ewentualnie użyj cukru; garść rodzynek; garść orzechów włoskich; skórka z pomarańczy; 200 ml whisky; jogurt 0%
Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem należy do whisky wrzucić skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Tłuszcz rozpuszczamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Do garnka z tłuszczem dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, kakao i słodzik. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę miodu lub esencji waniliowej. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy startą marchewkę, orzechy oraz zawartość przygotowanej dzień wcześniej szklanki (whisky, rodzynki, skóra pomarańczowa). Delikatnie mieszamy całość. Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni C przez około 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem) na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem. Odstawiamy do ostygnięcia na około godzinę.
Niskokaloryczne intensywnie czekoladowe ciasto
Składniki: 4 jajka; 3 tabliczki czekolady gorzkiej; 3 marchewki; orzechy; cukier puder (opcjonalnie).
Przygotowanie: Startą marchewkę mieszamy z żółtkami, białka ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę rozpuszczamy na parze i łączymy z marchewką, żółtkami i orzechami. Następnie dodajemy pianę z białek. Wlewamy ciasto do prostokątnej formy i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni C.