Bez wątpienia wszyscy uwielbiamy słodycze oraz domowe wypieki. Jednakże, niektórzy z nas nie mogą pozwolić sobie na spożywanie bardzo słodkich i tłustych smakołyków ze względu na restrykcyjną dietę.
Okazuje się jednak, iż niektóre przepisy na domowe wypieki mogą okazać się strzałem w dziesiątkę w przypadku zarówno diabetyków, jak i osób przebywających na ścisłej diecie. Zachęcamy więc do skorzystania z naszych przepisów i cieszenia się zdrowymi, dietetycznymi smakołykami.
MARCHEWKOWE CIASTECZKA DLA DZIECI
składniki: 80 dkg mąki pszennej, 4 marchewki, powidło śliwkowe lub jagodowe, 2 kostki margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
sposób przygotowania: marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z pozostałych składników zagniatamy ciasto i dodajemy marchewkę. Wałkujemy placek (o grubości ciasta na pierogi). Wycinamy z niego kwadraciki lub koła za pomocą szklanki. Układamy na nich niewielką ilość powidła śliwkowego lub jagodowego. Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji.
ZDROWE OWSIANE CIASTKA DLA DIABETYKA
składniki: 25 dkg płatków owsianych, pół szklanki mąki, 3 jajka, 10 dkg masła, 6 dkg cukru, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
sposób przygotowania: na rozgrzane masło wsypać płatki owsiane i podsmażyć do zrumienienia. Posypać cukrem i odłożyć do wystudzenia. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier waniliowy. Wymieszać razem z płatkami owsianymi. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Masę wałkujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką kółeczka. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
DIETETYCZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
składniki: 25 dkg gorzkiej czekolady, 11 dkg masła, 2/3 szklanki cukru, 3 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. 1,5 szklanki mąki, cukier puder
sposób przygotowania: czekoladę i masło rozpuścić, następnie dodać ekstrakt waniliowy. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Dodać masę czekoladową i dokładnie mieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu uformować kuleczki i obtoczyć w cukrze pudrze. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.
SMACZNEGO!