Pyszna, i co istotne, bardzo prosta do wykonania słodkość bez pieczenia, którą można spożyć na deser, drugie śniadanie lub gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego.
Babeczki a’la Bounty wykonane na bazie kaszy jaglanej i kokosa, z dodatkiem gorzkiej czekolady, to zdrowsza wersja popularnego batona.
Samodzielnie można regulować słodycz masy – dodając mniej lub więcej substancji słodzącej.
Kasza jaglana jest najzdrowszą z kasz, nie zawiera glutenu, ma mało skrobi, zawiera sporą ilość dobrze przyswajalnego białka, ponadto witaminy B1, B2, B6, witaminę E, żelazo, cynk, krzem, miedź oraz lecytynę. Dzięki zawartości taj ostatniej działa korzystnie na poprawę pamięci oraz procesów myślowych . Oto przepis:
Składniki na jaglane Bounty:
- Kasza jaglana – 250 g (1 kubek)
- Woda lub mleko roślinne – 0,8 l (4 kubki) – ja użyłam wody
- Miód – 2-3 łyżki
- Substancja słodząca (np. cukier, ksylitol) – 2 łyżki
- Aromat waniliowy – 2 krople (opcjonalnie)
- Tłuszcz – 1/2 łyżeczki (masło, oliwa, olej)
- Czekolada gorzka
Przygotowanie babeczek jaglano-kokosowych:
- Kaszę jaglaną prażę przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie, zsypuję do miseczki i zalewam wrzątkiem.
- Przesypuję kaszę do garnka, zalewam 2 kubkami wody/mleka roślinnego, dodaję tłuszcz i gotuję 25-30 minut na wolnym ogniu, z tym że po około 7-10 minutach, kiedy spora część płynu zostanie wchłonięta, dolewam kolejne 2 kubki. Co jakiś czas mieszam kaszę, aby nie przywarła do garnka.
- Na suchej patelni prażę wiórki kokosowe.
- Po ugotowaniu, dodaję miód, substancję słodzącą, ewentualnie aromat waniliowy i mieszam.
Dodaję do masy wiórki kokosowe, pozostawiając jednak część do posypania babeczek, i ponownie mieszam. - Gotową masę blenduję (chociaż ten etap można ostatecznie pominąć).
- Formę do muffinek/babeczek wykładam papierowymi papilotkami (ewentualnie papierem do pieczenia lub folią aluminiową).
- Gorącą masę jaglano-kokosową nakładam do połowy foremki, w masę wciskam pokruszoną na małe kawałki czekoladę, na czym układam kolejną warstwę masy jaglanej.
- Wierzch posypuję uprażonym kokosem.
- Kiedy masa przestygnie, wkładam formę do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Ilość babeczek zależy od wielkość formy jaką wykorzystamy, ja uzyskałam 13 mniejszych muffinek.
Wartości odżywcze 1 babeczki:
- 185 kcal
- Białko: 2,94 g
- Węglowodany: 18 g
- Tłuszcze: 9,90 g