Bywa tak, że z różnych powodów musimy przestrzegać ścisłej diety. Natomiast są oczywiście różne rodzaje diet i w każdej z nich co innego jest dozwolone i zabronione. Oczywiście zwykle dieta kojarzy się z odchudzaniem, ale tak naprawdę bardzo często nasze menu związane jest z naszym stanem zdrowia. Czy w takim razie osoby, które są na różnego rodzaju dietach muszą się wyrzec takich pyszności jak wypieki drożdżowe? Nie koniecznie. Prawdopodobnie muszą zapomnieć o placku drożdżowym z tłustą masą serową i kruszonką, strucli z makiem czy rogalikach z masą kakaową, ale mogą za to korzystać z innych przepisów dostosowanych do ich trybu żywieniowego.
Wiele odchudzających się osób zainteresowało się ostatnio dieta dr Dukana. Natomiast propozycje w niej zawarte są dobre również dla cukrzyków i bezglutenowców, bo zawierają słodzik zamiast cukru oraz otręby owsiane zamiast mąki. Jeden z lepszych przepisów dotyczy dietetycznych drożdżówek dukanowskich. Do ich zrobienia używa się suszone drożdże, słodzik, otręby owsiane, jajka, pudding waniliowy, odtłuszczony twaróg i aromat cytrynowy lub waniliowy. Wszystkie składniki oprócz białek miesza się ze sobą. Natomiast białka dodaje się potem w postaci piany. Z wymieszanego ciasta można formować bułeczki, które piecze się w 170°C przez pół godziny. Oczywiście tego typu drożdżówki są dość zdrowe, ale wciąż nie powinny ich jeść osoby, które mają alergię na białko lub matki karmiące dzieci z takim uczuleniem. Poza tym zawierają one jajka, które są niewskazane dla osób z wysokim cholesterolem, a także uczulonych właśnie na nie.
Na szczęście istnieje przepis na drożdżowe ciasto bez jajek i bez mleka. Może wydawać się to dziwne, bo nawet najprostsze ciasto zawiera oba te składniki. Jak w takim razie powstaje taki placek? Najpierw mieszamy 2 dag drożdży z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami wody. Zaczyn powinien zacząć „pracować”, na co potrzebuje około 15 minut. Wtedy można go wymieszać z 35 dag mąki, 5 dag cukru, 3 dag oleju i szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto i w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody, jeśli będzie zbyt twarde. Powinno wyrastać około godzinę. Po tym czasie znów je ugniatamy i wykładamy na blachę, którą wcześniej smarujemy tłuszczem, najlepiej olejem. Posypujemy je kruszonką i czekamy jeszcze kilkanaście minut zanim wstawimy je na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C . Wszystko więc wygląda podobnie jak w przypadku innych łatwych placków drożdżowych. A co ze smakiem? To już każdy musi ocenić sam. Inny przykład na pyszne ciasto drożdżowe, które można zrobić bez jajek i mleka to ciasto do pizzy. Potrzebne są niego drożdże, mąka, woda (zamiast mleka), oliwa, szczypta cukru i soli. Z cukru można również ewentualnie zrezygnować.