Łatwe do wykonania ciastka bez glutenu, bez nabiału i bez cukru, ale za to z dużą ilością bakalii. Pyszne i zdrowe z kaszy jaglanej, z ich wykonaniem bez problemu poradzą sobie osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni. Składniki można modyfikować, dodając swoje ulubione orzechy, pestki czy suszone owoce.
Składniki na wegańskie ciastka jaglano-bakaliowe:
- Kasza jaglana – 1 szklanka (200 g)
- Mleko roślinne lub woda – 2,5 szklanki
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Mąka kukurydziana + gryczana – po 1 łyżce
- Miód – (opcjonalnie) – 1-2 łyżki
- Orzechy włoskie, siemię lniane, słonecznik, rodzynki, daktyle – po garści
- Inne bakalie – według uznania
- Płatki owsiane (bezglutenowe) – do ew. zagęszczenia masy i posypania
- Aromat waniliowy – 2-3 krople
Wykonanie ciastek jaglanych krok po kroku:
- By pozbyć się goryczki, kaszę jaglaną prażę na suchej patelni przez parę chwil, następnie przelewam wrzącą wodą. Przesypuję do garnka, zalewam wodą lub mlekiem roślinnym i gotuję do miękkości.
- Do ciepłej jeszcze kaszy dodaję olej kokosowy oraz mąki, mieszam.
- Następnie dodaję rozdrobnione orzechy włoskie, pokrojone w drobną kostkę daktyle, siemię, słonecznik, rodzynki, aromat.
- Próbuję, jeżeli zachodzi potrzeba, dosładzam miodem.
- Jeżeli masa jest zbyt rzadka zagęszczam płatkami owsianymi.
- Zwilżonymi w wodzie palcami nabieram trochę masy, foruję małe kulki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia formie, i rozpłaszczam – formując tym samym okrągłe ciastka.
- Posypuję płatkami owsianymi, które delikatnie wtłaczam by nie odpadły.
- Piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
(Visited 1 times, 1 visits today)