Co to jest dieta ubogoresztkowa?

zapalenie jelit dietaDietę ubogoresztkową stosuje się u osób, które mają problemy z jelitami. Jadłospis chorego powinien zawierać śladowe ilości błonnika, ponieważ podrażnia on śluzówkę zarówno jelita cienkiego, jak i grubego. Dieta ubogoresztkowa zapewnia pacjentowi dostarczenie do organizmu produktów, które są lekkostrawne, a jednocześnie posiadają dużą wartość energetyczną.

Na czym polega dieta ubogoresztkowa?
Dieta ubogoresztkowa nazywana jest również dietą niskobłonnikową lub bezresztkową. Zawiera produkty niskotłuszczowe, wysokoenergetyczne oraz wysokobiałkowe, które zawierają śladowe ilości polisacharydów roślinnych (błonnika, gum, ligniny, hemicelulozy). Osoby, które cierpią na zapalenie jelita grubego lub mają biegunkę, powinny jeść 5-6 mniejszych posiłków, tak aby nie obciążać organizmu. Wszystkie posiłki (nawet owoce i warzywa) warto zapiekać, dusić w folii lub gotować. Dieta ubogoresztkowa pomaga odciążyć podrażnione jelita, jednocześnie dostarczając organizmowi dużo energii, która jest w pełni wykorzystywana. Dzięki temu jelita pracują sprawniej. Dieta ubogoresztkowa jest dietą leczniczą, pomagającą chorym osobom wyeliminować z jadłospisu błonnik oraz odbudować podrażnioną śluzówkę jelit.

Dla kogo przeznaczona jest dieta ubogoresztkowa?
Dieta ubogoresztkowa jest stosowana u osób, które mają problemy z jelitami. Najczęściej dotyczy to pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna oraz z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Ponadto jeśli po każdym posiłku pojawia się biegunka oraz wzdęcia, warto sięgnąć po produkty zawierających śladowe ilości błonnika. Dietę ubogoresztkową stosuje się również w przypadku osób, które są po operacji, ponieważ jadłospis zawiera produkty lekkostrawne. W ten sposób pacjent może szybciej wrócić do zdrowia.

Produkty dla osób stosujących dietę ubogoresztkową
Osoby, które mają problem z jelitami powinny jeść jasne i pszenne pieczywo. Do domowego menu warto włączyć jasny makaron, drobną kaszę oraz płatki kukurydziane. Chude mleko, mięso (indyk, wołowina, polędwica), ryby (pstrąg, karp, tuńczyk, dorsz) to kolejne produkty, które powinni jeść pacjenci. Można spożywać również owoce: jabłka, banany, brzoskwinie oraz gotowane warzywa: pietruszkę, seler, ziemniaki. Warto pić wodę niegazowaną, kompoty, a także herbaty ziołowe, które poprawiają persalitykę jelit.

(Visited 1 times, 2 visits today)