Jeżeli szukasz odmiany w swoim menu i lubisz potrawy warzywne, powinnaś wypróbować przepis na smaczne placuszki ziemniaczane. Oczywiście, mowa tu nie tylko o znakomitym daniu węgierskim podawanym z gulaszem czy o przysmakach cygańskich, meksykańskich, ale o placuszkach z cukinii i marchwi. Warto zaznaczyć, iż potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a także jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu, w związku z czym możemy ją stworzyć nawet po pracy, zanim rodzina wróci do domu na obiad.
Nie zapominamy o tym, że warzywne placuszki możemy podawać samodzielnie jak i z różnymi dodatkami. Otóż, idealnym uzupełnieniem naszej potrawy będą delikatne sosy. Przykładowo możemy tu wymienić sos śmietanowy, który warto także wykonać samodzielnie. Oprócz tego, placki kartoflane możemy serwować z mięsem, zwłaszcza mielonym lub z indyka. Poza tym, wiele osób spożywa placuszki w zestawie z ryżem i surówkami, np. z serem feta. Na uwagę zasługuje fakt, iż danie możemy również doprawiać za pomocą różnych ziół, zarówno delikatnych jak i ostrych, w zależności od tego, jakie posiadamy preferencje kulinarne. Trzeba też wyraźnie zaznaczyć, że dzięki temu, iż danie możemy przyrządzać i podawać na wiele sposobów, nigdy się nam nie znudzi, a wręcz przeciwnie, jeżeli raz go skosztujemy, nie będziemy się mu potrafili oprzeć nigdy więcej.
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
Składniki:
- 1/2 kg startej cukinii,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 jaja,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- ok. 1 szkl mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy cukinię i marchewkę i trzemy ją na tarce o małych oczkach wraz ze skórką. Natomiast, kiedy cukinia jest zbyt wyrośnięta, należy wcześniej usunąć z niej gniazda z pestkami. W dalszym etapie obieramy ziemniaki ze skórki, dokładnie je miejmy i trzemy na tarce. Kolejno obieramy cebulę ze skórki i także trzemy na tarce. Wszystkie warzywa dajemy do większego naczynia, wbijamy jaja, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze trochę mąki i mieszamy. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i z ciasta formujemy placuszki. Smażymy je na wolnym ogniu, aż do momentu gdy uzyskają złoty kolor z obu stron.