Pragnąc zapewnić sobie witalność, zdrowie oraz doskonałe samopoczucie oraz prawidłowo zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, powinniśmy często i regularnie jadać porcję świeżych warzyw i owoców. Produkty te są bowiem bogate w wiele witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Aby wzmocnić odporność, wprowadzić zdrową dietę, która pozwoli nam zrzucić zbędne kilogramy lub po prostu pragnąc zadbać o smakowe doznania gości i domowników warto na rozmaite okazje i kameralne uroczystości samodzielnie przygotowywać wykwintne menu wraz z pomysłowymi i doskonale doprawionymi przystawkami lub przekąskami.
Doskonałym przykładem takich pysznych przekąsek są bez wątpienia kolorowe sałatki owocowe, które przyrządzać można zarówno z produktów świeżych jak i suszonych bądź kandyzowanych. Różnorodne smaki warto w ciekawy i oryginalny sposób łączyć, podkreślając je aromatycznymi przyprawami lub dodatkami.
Wiosenne surówki owocowo-warzywne oraz lekkie sałatki z dressingiem można również zaserwować jako dodatek do dań mięsnych, pieczonych lub smażonych na grillu oraz do potraw obiadowych z ryżem lub pełnoziarnistym makaronem. Amatorom śródziemnomorskiej kuchni warto także polecić przekąski z oliwkami, kozim serem bądź owocami morza.
Świetnym pomysłem na zdrową i pyszną sałatkę z owocami może być przygotowanie jej z następujących składników: kolorowego mixu salat, główki sałaty lodowej, pół szklanki szpinaku, pół szklanki zielonych i czarnych oliwek, garści rukoli, szklanki truskawek, 10 dkg półtłustego sera feta, 3 łyżki kiełków, 3 łyżek octu balsamicznego, łyżki miodu, łyżki oliwy z oliwek, łyżki soku z limonki, kilku listków mięty.
Na początek należy opłukać i wysuszyć sałaty, po czym ułożyć je w przezroczystym naczyniu. Następnie pospać pokrojonymi na połówki truskawkami, kiełkami, kawałkami oliwek bez pestek oraz kostkami fety. Udekorować listkami szpinaku i rukoli, skropić sokiem z limonki lub cytryny. Z octu balsamicznego, oliwy i miodu przygotować dressing. Całość schłodzić i przed podaniem wymieszać z sosem oraz pokruszonymi listkami mięty. Podawać do pieczywa czosnkowego lub chrupiących grzanek. Smacznego!