Wiosenna sałatka z truskawkami, fetą i octem balsamicznym

Zdrowe surówki na grillaPragnąc zapewnić sobie witalność, zdrowie oraz doskonałe samopoczucie oraz prawidłowo zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, powinniśmy często i regularnie jadać porcję świeżych warzyw i owoców. Produkty te są bowiem bogate w wiele witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Aby wzmocnić odporność, wprowadzić zdrową dietę, która pozwoli nam zrzucić zbędne kilogramy lub po prostu pragnąc zadbać o smakowe doznania gości i domowników warto na rozmaite okazje i kameralne uroczystości samodzielnie przygotowywać wykwintne menu wraz z pomysłowymi i doskonale doprawionymi przystawkami lub przekąskami.

Doskonałym przykładem takich pysznych przekąsek są bez wątpienia kolorowe sałatki owocowe, które przyrządzać można zarówno z produktów świeżych jak i suszonych bądź kandyzowanych. Różnorodne smaki warto w ciekawy i oryginalny sposób łączyć, podkreślając je aromatycznymi przyprawami lub dodatkami.

Wiosenne surówki owocowo-warzywne oraz lekkie sałatki z dressingiem można również zaserwować jako dodatek do dań mięsnych, pieczonych lub smażonych na grillu oraz do potraw obiadowych z ryżem lub pełnoziarnistym makaronem. Amatorom śródziemnomorskiej kuchni warto także polecić przekąski z oliwkami, kozim serem bądź owocami morza.

Świetnym pomysłem na zdrową i pyszną sałatkę z owocami może być przygotowanie jej z następujących składników: kolorowego mixu salat, główki sałaty lodowej, pół szklanki szpinaku, pół szklanki zielonych i czarnych oliwek, garści rukoli, szklanki truskawek, 10 dkg półtłustego sera feta, 3 łyżki kiełków, 3 łyżek octu balsamicznego, łyżki miodu, łyżki oliwy z oliwek, łyżki soku z limonki, kilku listków mięty.

Na początek należy opłukać i wysuszyć sałaty, po czym ułożyć je w przezroczystym naczyniu. Następnie pospać pokrojonymi na połówki truskawkami, kiełkami, kawałkami oliwek bez pestek oraz kostkami fety. Udekorować listkami szpinaku i rukoli, skropić sokiem z limonki lub cytryny. Z octu balsamicznego, oliwy i miodu przygotować dressing. Całość schłodzić i przed podaniem wymieszać z sosem oraz pokruszonymi listkami mięty. Podawać do pieczywa czosnkowego lub chrupiących grzanek. Smacznego!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40887 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/wiosenna-salatka-z-truskawkami-feta-i-octem-balsamicznym/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_h in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435