Jesteś na diecie? Od jakiegoś czasu hołdujesz wegetarianizmowi? Dbasz o linię? A może chciałbyś po prostu zjeść pyszne a jednocześnie wyjątkowo lekkostrawne danie? Świetnie trafiłeś. Proponujemy ci rewelacyjny, sprawdzony przepis na dietetyczne placki kartoflane w wersji light. Jedna porcja wyśmienitych placuszków zawiera niecałe 500 kcal więc spokojnie możesz sobie na nią pozwolić, delektując się wyjątkowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Ile czasu potrzebujesz na przygotowanie placków wersji light? Około godziny. Więc do dzieła!
Do przyrządzenia placków ziemniaczanych light nie potrzebujesz w zasadzie żadnych wyszukanych składników. Wystarczą te, które masz w lodówce. To kolejny argument przemawiający za tego typu potrawą. Ale do rzeczy. Jeśli chcesz zaserwować sobie lekkie placuszki ziemniaczane, przygotuj (na 3 porcje): kilogram ziemniaków, jedno średniej wielkości jajko, małą cebulkę, 2 łyżki oliwy z oliwek, mały kefir 0%. Oprócz tego przygotuj te przyprawy do smaku, które lubisz najbardziej (sól, pieprz itp.).
Przygotowanie placków ziemniaczanych w wersji dietetycznej:
- Obieramy ziemniaki i ścieramy je wraz z cebulą na najmniejszych oczkach. Dokładnie odsączamy wodę, która wydzieliła się z ziemniaków.
- Do papki ziemniaczanej dodajemy jajko i przyprawy do smaku. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
- Ciasto rozdzielamy na 3 porcje, z których każdą smażymy oddzielnie na świeżej oliwie.
- Proponujemy całość polać kefirem light. Choć i tutaj inwencja twórcza zależy od Ciebie.
Z czym możesz podać placki ziemniaczane w wersji niskokalorycznej? Przede wszystkim z tym, co uwielbiasz. Może surówka z marchewki? A może lekki sosik z pieczarek? Możliwości masz wiele, wybierz najbardziej odpowiednią dla siebie.
Proponowane placuszki są wyśmienite także dla dzieci. Możesz im je serwować na obiad bądź podwieczorek. Zobaczysz, że z pewnością je polubią.
Smacznego