Z pewnością wielu z nas chętnie jada na śniadanie smaczną i pożywną jajecznicę lub omlet ze śmietaną i pomidorami. Jednakże czy zdajemy sobie sprawę, jak spożywanie potraw z jajek wpływa na nasz organizm?
Jak się okazuje w świetle najnowszych badań, regularne jedzenie jajecznicy z kurzych jaj znacznie zmniejsza uczucie głodu oraz pomaga skutecznie zredukować kalorie, spożywane w ciągu dnia w innych pokarmach. Z tego też powodu omlety i dania jajeczne powinny jeść osoby dbające o linię i zgrabną sylwetkę.
Osoby, pragnące skutecznie zrzucić zbędne kilogramy powinny więc jadać na pierwsze śniadanie jajecznicę z dwóch lub trzech jajek z jasnym bądź tostowym pieczywem. Potrawa ta bowiem jest bogata w białko, zapewniające naszym komórkom szybką odbudowę i regenerację. Jeśli ponadto zdecydują się Państwo na samodzielne przygotowywanie jajecznicy na parze, dodatkowo ograniczycie ilość spożywanego tłuszczu, czyli tym samym lepiej zadbacie o zdrowie i ładną figurę.
Osoby badane przez naukowców po zjedzeniu na śniadanie pożywnej jajecznicy znacznie dłużej odczuwały uczucie sytości, tym samym ograniczając jedzenie kolejnych posiłków i redukując spożywanie kalorycznych przekąsek. Co więcej, regularne jedzenie potraw jajecznych, przyrządzanych przy minimalnej obecności roślinnych lub zwierzęcych tłuszczów pomaga utrzymać dietę. Większość osób badanych było także w stanie zrzucić około 60-65% zbędnej masy ciała. Ponadto osoby te wykazywały się większą energią w porównaniu z pacjentami, którym podawano na śniadanie wyłącznie potrawy bogate w węglowodany.
Dodajmy jeszcze, iż średnio w 100 gramach przygotowywanej w domu jajecznicy znajdzie się około 200 kcal. Oczywiście, jeśli przygotujecie ją Państwo na maśle, oleju lub oliwie z oliwek, potrawa okaże się bardziej kaloryczna oraz bogata w niezdrowy cholesterol. Osobom przebywającym na diecie i pragnącym zrzucić zbędne kilogramy polecamy więc wykonywanie jajecznicy i omletów bez mąki, śmietany i innych, tłustych czy ciężkostrawnych dodatków.
Ze swej strony polecamy więc robienie jajecznicy na parze, w sposób niezwykle dietetyczny. Podczas odchudzania nie powinno się również zbytnio solić potraw, ponieważ sól na długo zatrzymuje w organizmie wodę, nie pozwalając na pozbycie się zbędnej tkanki tłuszczowej i obniżenie wagi. Zdecydowanie korzystniej do jajecznicy dodać kilka plastrów pomidora, świeży szczypiorek czy zioła prowansalskie, które przyspieszają i usprawniają metabolizm, przyspieszając i uskuteczniając proces odchudzania.