Osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy i mieć wymarzoną, szczupłą sylwetkę stosują zazwyczaj różnorodne diety, które ograniczają spożycie węglowodanów i tłuszczów. Powszechnie przyjęło się, że makarony są bardzo tuczącymi potrawami, dlatego należy je wyeliminować całkowicie z diety odchudzającej. Z jednej strony na pewno powinno się ograniczyć spożywanie makaronów, ale nie trzeba całkowicie usunąć dania z makaronu podczas stosowania diety odchudzającej.
Niezwykle ważne jest jakie potrawy z makaronem jemy. Zdecydowanie powinniśmy unikać spożywania makaronu z ciężkimi, tłustymi sosami oraz z serem żółtym często dodawanym do spaghetti. Z powodzeniem natomiast możemy jeść makaron z warzywami, szpinakiem, fasolą, owocami morza. Warto wiedzieć, iż ugotowany makaron zawiera około 70% wody, a potrawy bogate w wodę zapewniają uczucie sytości zdecydowanie dłużej niż potrawy „suche”.
Zdecydowanie najbardziej dietetyczny będzie makaron z warzywami. Do przygotowania takiego dania potrzebujemy (składniki na 4 osoby): 2 marchewki, 2 ziemniaki, por, łodyga selera, czerwona papryka, 1.5 l bulionu warzywnego, 300 g mrożonego bobu, 200 g makaronu muszelki, sól, łyżeczka oregano, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy i obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę w plasterki. Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z pestek, a następnie kroimy w kostkę. Myjemy i oczyszczamy selera i pora i kroimy je w plasterki. W garnku gotujemy bulion warzywny, doprowadzamy go do wrzenia, dodajemy bób i gotujemy jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy do tego bulionu z bobem ziemniaki, marchew, seler i makaron. Potrawę lekko solimy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Na końcu bulion z makaronem doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy na wierzchu oregano. Danie podajemy z ciemnym pieczywem.
Do dietetycznych dań używajmy makaronu pełnoziarnistego, który zawiera dużo błonnika – bardzo cennego składnika w diecie odchudzającej. Stosunkowo niskokaloryczną potrawą jest kurczak z makaronem i pesto. Potrzebujemy 100 g fileta z kurczaka, którego mielimy w maszynce do mięsa; 10 oliwek, łyżkę zielonego sosu pesto, 20 g pełnoziarnistego makaronu, sól, pieprz, łyżeczkę oliwy, łyżeczkę octu winnego. Przyprawione i zmielone mięso z kurczaka podsmażamy na oliwie około 10 minut, ciągle mieszając, następnie dodajemy sos pesto i pokrojone oliwki i dusimy przez kilka minut. Tak przygotowane mięso mieszamy z makaronem i posypujemy pokrojonymi listkami bazylii.