Któż z nas nie lubi pomidorów i potraw z ich głównym udziałem? Bez wątpienia wszyscy bardzo cenimy domowe przetwory i smakowite zupy ze świeżych, dojrzałych lub nawet suszonych pomidorów. Jednakże większość osób zaprawia je gęstymi i kalorycznymi śmietanami. My zaś chcielibyśmy zaproponować Państwu dietetyczną alternatywę dla aromatycznych i zdrowych zup pomidorowych.
Zamiast więc przygotowywać domowe zupy z pomidorów na bazie tłustego rosołu drobiowego lub wołowego, zaprawianego dodatkowo śmietaną i mąką, polecamy skorzystanie z przepisów na dietetyczne polewki z jogurtem naturalnym, dzięki którym dbanie o linię i zapewnienie sobie wymarzonej sylwetki okaże się jeszcze bardziej efektywne, i – co najważniejsze – przyjemne.
Poniżej przedstawiamy więc Państwu najlepsze naszym zdaniem sposoby na zrobienie w domu smakowitych, aromatycznych, zdrowych i oczywiście niskokalorycznych zup pomidorowych z dodatkiem świeżych przypraw i ziół, takich jak bazylia czy oregano. Zapraszamy do lektury!
DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z ZIOŁAMI
składniki: puszka pomidorów, słoiczek przecieru pomidorowego (najlepiej domowej roboty), drobiowa kostka rosołowa, 2 litry wody, cebula, liść laurowy, 3 ząbki czosnku, bazylia, majeranek, tymianek, słodka papryka, szczypta cynamonu, sól, pieprz
sposób przygotowania: przygotować bulion z wody i kostki rosołowej z dodatkiem podduszonej, drobno posiekanej cebuli. Dodać pomidory wraz z całym sokiem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość zagotować. Dodać liść laurowy oraz pozostałe przyprawy (według uznania) i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Można podawać z grzankami z chleba tostowego i posiekaną drobno natką pietruszki, ale w żadnym razie nie zabielać śmietaną.
ZUPA POMIDOROWA WEDŁUG DIETY DUKANA
składniki: litr wody, koncentrat pomidorowy, kostka rosołowa, szklanka beztłuszczowego jogurtu naturalnego, łyżka mazeiny, zioła i przyprawy (tymianek, bazylia, natka pietruszki – do wyboru)
sposób przygotowania: wodę wraz z kostką bulionową zagotować, dodać słoiczek przecieru pomidorowego i zagotować. Zaprawić jogurtem i mazeiną, po czym doprawić solą i pieprzem do smaku i raz jeszcze doprowadzić do wrzenia. Podawać ze świeżo posiekanymi ziołami, natką pietruszki lub dietetycznym makaronem.