Wśród nas z pewnością znajdzie się wielu amatorów domowych zup i potraw ze świeżymi lub konserwowymi warzywami. Dania takie okazują się bowiem pełne niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych, ponadto ich wykonanie jest banalnie łatwe nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.
Pragnąc zapewnić sobie zdrowie i witalność na długie lata warto często jadać jarzynowe zupy i polewki z dodatkiem aromatycznych ziół i wyrazistych przypraw. Aby odpowiednio zadbać o piękną sylwetkę i ograniczyć spożycie tłuszczu, zupy takie warto zabielać zamiast śmietaną lub serkami topionymi chudym jogurtem naturalnym.
Ciekawym pomysłem na dietetyczną zupę ogórkową może być wykonanie jej na naturalnym, domowym przecierze z dodatkiem cebulki, czosnku lub ziół prowansalskich. Danie takie warto wiec będzie serwować bliskim na obiad, zarówno w sezonie letnim jak i zimą, kiedy nasz organizm, wystawiony na działanie wirusów i bakterii potrzebuje dużych porcji witamin i mikroelementów.
Jak się bowiem okazuje, pyszną zupę ogórkową możemy wykonać w szybki i łatwy sposób, zależnie od własnych upodobań kulinarnych nieco ją zakwaszając zalewą z ogórków kiszonych lub konserwowych. Bardzo kwaśną zupę możemy też w dowolnej ilości dosłodzić odrobiną brązowego, niskokalorycznego cukru. Potrawa taka z całą pewnością przypadnie do gustu dzieciom i starszym domownikom. Poniżej zamieszczamy nasz ulubiony, sprawdzony przepis na pierwsze danie obiadowe z ogórkami.
ZUPA Z OGÓRKÓW KISZONYCH NA JOGURCIE
składniki: 5-6 ogórków konserwowych, średnia marchew, pietruszka, pół selera, kawałek pora, 3 ziemniaki, duży kubeczek jogurtu naturalnego, 2 liście laurowe, kilak ziaren ziela angielskiego, 2 kostki rosołowe, 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki, sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać około dwoma litrami letniej wody i z dodatkiem kostki rosołowej, ziela angielskiego oraz liści laurowych podgotować na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Następnie dodać starte na tarce ogórki, opcjonalnie z około szklanką kwaśnej zalewy. Całość gotować przez kolejne kilka minut, po czym zabielić jogurtem i zagotować. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!