Bez wątpienia jednym z charakterystycznych dań kuchni tureckiej jest oryginalny kebab, stanowiący zarówno znakomitą przystawkę, jak i obiadowe danie główne. W Europie kebab traktuje się głównie jako fast food, zatem nierzadko trudno trafić na jego poprawne wykonanie.
Oryginalny kebab jest daniem mięsnym, przyrządzanym z często spożywanej w tym kraju jagnięciny lub cielęciny i serwowany w postaci szaszłyków z gotowanym kuskusem lub smażonymi warzywami, do którego często pija się charakterystyczny, turecki słony jogurt, „ayran”. Sekretem tego dania obok doskonale upieczonego mięsa są też sosy, zarówno ziołowe i łagodne, jak również pikantne, na przykład z chilli lub sproszkowanymi owocami sumaku. Jak jednakże powinno się poprawnie przyrządzać wegetariański kebab?
W domowych warunkach z powodzeniem przyrządzić możemy smakowity, jarzynowy kebab, zapiekany w przaśnym cieście lub chrupiącej bułce. Turcy równie chętnie jak mięso jedzą także warzywa, w szczególności zaś pomidory, kapustę, cukinię i bakłażany, dlatego też nie powinno ich zabraknąć w wegetariańskiej wersji tradycyjnego kebaba.
Do samodzielnego wykonania kebaba – najbardziej popularnego tureckiego dania, będziemy potrzebować następujących składników:
– na ciasto: 2 szklanek mąki pszennej, pół szklanki gorącej wody, 3 łyżek oliwy, szczypty soli;
– na nadzienie: tofu, cebuli, kilku pieczarek, średniej cukinii i czerwonej papryki.
Celem przygotowania wegetariańskiego kebaba, powinniśmy kolejno:
– przesiać mąkę przez drobne sito i zmieszać ją z oliwą i szczyptą soli;
– podczas wyrabiania ciasta dolewajmy po trochu gorącej wody i zagniećmy ciasto o jednolitej konsystencji, po czym wstawmy je na kilkanaście minut od lodówki;
– po wyjęciu ciasta powinniśmy cienko je rozwałkować w kształt okrągłych placków o kilkunastu centymetrowej średnicy;
– placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, następnie okrywamy folią spożywczą aż odpowiednio zmiękną;
– na plackach układamy kawałki pokrojonych warzyw.
Całość możemy udekorować również liściem zielonej sałaty i polać klasycznym winegretem, sosem beszamelowym lub łagodnym, ziołowym sosem jogurtowym. Amatorom pikantnej kuchni polecamy wypróbowanie wegetariańskiego, tradycyjnego tureckiego kebaba z oryginalnym pikantnym sosem chilli. Kebaba podać możemy z ryżowym pilavem. Do picia proponujemy kawę po turecku.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!