Przyszła mama powinna bardzo dbać o swoją dietę. Wpływa ona na jej zdrowie i samopoczucie, ale także na prawidłowy rozwój dziecka. Kobieta w ciąży powinna przestrzegać podstawowych zaleceń zdrowego, urozmaiconego i zbilansowanego menu. Do tego dochodzą różne rady dotyczące tego, jakie produkty mogą być pomocne w radzeniu sobie z dolegliwościami ciążowymi – nudnościami, zgagą czy zaparciami. Poza tym trzeba jakoś radzić sobie z zachciankami, które często pojawiają się w ciąży. Nie chodzi ani o to żeby się odchudzać, ani o to żeby całkowicie pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy, pierogów czy majonezu. Natomiast trzeba jak najrzadziej sięgać po takie rzeczy.
Przeróżne zalecenia i porady związane z tym co można jeść w ciąży, a czego unikać dotyczą przede wszystkim konieczności dostarczenia matce i dziecku odpowiedniej ilości składników odżywczych. Jednocześnie chodzi o to, żeby nie przekraczać zalecanej w ciągu jednego dnia ilości kalorii. Wszystko dla zdrowia i dobrej kondycji kobiety oraz dziecka, którego się spodziewa. Jednak okazuje się, że przyszłe mamy mogą podczas układania swojego jadłospisu uwzględnić jeszcze jeden czynnik, a mianowicie dowiedzieć się co warto jeść, żeby ich dziecko było mądre. Czy rzeczywiście dieta przyszłej mamy może wpłynąć na iloraz inteligencji dziecka, którego się spodziewa? Otóż nawet dietetycy i naukowcy, powołując się na przeprowadzone badania, twierdzą że tak. Podobno największy znaczenie pod tym względem mają nienasycone kwasy tłuszczowe.
Największy wpływ na odpowiednia budowę mózgu dziecka znajdującego się jeszcze w łonie matki ma kwas tłuszczowy omega-3. Znajduje się on przede wszystkim w rybach. Dlatego przyszłe mamy powinny jak najczęściej sięgać po łososia, tuńczyka, sardynki czy śledzia. W sumie dobrze jest zjadać ponad 400 g ryb tygodniowo. Natomiast trzeba oczywiście zwracać uwagę na to, żeby nie jeść w ciąży ryb surowych, a także zawierających rtęć. W codziennym menu nie powinno więc być sushi, makreli, dorsza, węgorza czy miecznika. Poza tym kwas tłuszczowy omega-3 znajduje się, ale już w mniejszych ilościach, w kurczaku, wątróbce, krewetkach oraz oleju lnianym. Można też ewentualnie porozmawiać z lekarzem na temat przyjmowania preparatów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe. Może to być rzeczywiście pomocne, zwłaszcza w przypadku diety kobiety w ciąży bliźniaczej, bo musi ona dostarczyć swojemu organizmowi jeszcze więcej składników odżywczych niż matka spodziewająca się jednego dziecka. Natomiast oczywiście nigdy nie należy zaniedbywać diety uważając, że i tak przyjmowane preparaty farmaceutyczne dostarczą matce i dziecku wszystkiego, co jest im potrzebne.