Przepis na rybę po cygańsku

ryba w sosieZ pewnością, w kuchni rumuńskiej nie brakuje różnorodnych dań, wśród których odnajdziemy zarówno słodkie, kwaśne i jak i pikantne przysmaki. Jednakże do jednych z najlepszych należą dania rybne. Oczywiście, mogą być one przyrządzane na wiele sposobów, ale najwięcej wielbicieli posiada ryba po cygańsku, czyli zalewana sosem. Warto zaznaczyć, iż może być ona zapiekana lub układana warstwowo i obiektywnie należy przyznać, że w każdym wydaniu jest pyszna. Możemy ją serwować nie tylko jako danie główne, ale i jako przystawkę w trakcie uroczystości rodzinnych.

Jak zrobić rybę po cygańsku?

Składniki:

  • 80 dag filetów rybnych, np. tilapii,
  • 2 duże cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 20 dag ogórków kiszonych lub konserwowych,
  • garść posiekanej zielonej pietruszki,
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju,
  • 6 łyżek ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól,
  • pieprz, np cytrynowy.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy je sokiem z cytryny, solimy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W dalszym etapie cebulę, czosnek i ogórki siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy ze sobą. Oliwę mieszamy z musztardą i ketchupem, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Smarujemy formę do pieczenia tłuszczem. Układamy w niej kawałki ryby, posypujemy czosnkiem, ogórkami, cebulą i natką pietruszki. Następnie wszystkie składniki zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Potrawę wstawiamy do pieca i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny.

Pomysł na rybę w zalewie po cygańsku

Składniki:

  • ryba,
  • cebula, pokrojona w kostkę,
  • papryka czerwona surowa, pokrojona w kostkę,
  • ogórek konserwowy, pokrojony w kostkę,
  • olej.

Składniki – sos:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka oleju,
  • 5 łyżek octu,
  • 1 słoik keczupu,
  • 3 łyżki cukru,
  • sól.

Sposób przyrządzenia:

Po pierwsze, rybę panierujemy w samym jajku i smażymy. W dalszym etapie wykonujemy sos. W tym celu wszystkie składniki zagotowujemy ze sobą i studzimy. Następnie w przeźroczystym naczyniu układamy warstwowo: rybę, cebulę, rybę, paprykę, rybę, ogórki. Na końcu tę znakomitą potrawę zalewamy zimnym sosem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39655 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/przepis-na-rybe-po-cygansku/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435