Profilaktyczne picie piwa przed posiłkami lub po obiedzie zaleca obecnie wielu dietetyków i lekarzy, wskazujących na zdrowotne a nawet lecznicze właściwości złocistego trunku. Również amatorzy i miłośnicy piwa wskazują na jego wiele dobroczynnych walorów.
W opinii znawców piwo przyspiesza procesy trawienne, wzmacniając przemianę materii i sprzyjając zmniejszonemu odkładaniu się tłuszczy. Jest to co prawda dość kaloryczny napój, bowiem pół litra tegoż trunku zawiera około 250 kalorii. Warto również pamiętać, iż w piwie znajduje się około 4 gramów czystego alkoholu etylowego.
Piwo przygotowane domowym sposobem może jednakże zawierać znacznie mniejszą ilość kalorii. Z tego też powodu jego regularne, aczkolwiek umiarkowane picie zaleca się przede wszystkim osobom dbającym o zdrową, zbilansowaną dietę i usprawniającym sport. Co więcej, piwo podawane na ciepło w postaci aromatycznego grzańca pozwala również skutecznie walczyć z grypą i sezonowym przeziębieniem.
Picie złotego trunku, szczególnie zaś piwa bezalkoholowego pomaga znacznie zmniejszyć ryzyko zawału serca oraz chorób układu krążenia. Dzięki działaniu moczopędnemu usprawnia pracę nerek, uspokaja a także ułatwia zasypianie i rozluźnia napięcie mięśniowe. Co więcej, regularne picie niewielkich ilości piwa może również zahamować rozwój gruźlicy.
Najważniejszymi właściwościami leczniczymi piwa jest przede wszystkim działanie kojące i uspokajające. Co ciekawe, piwo zawiera wiele niezbędnych dla zdrowia składników mineralnych takich jak choćby magnez, potas, wapń, fosfor oraz w mniejszej ilości sód. W każdym gatunku i rodzaju piwa znajdują się również witaminy z grupy B, pomocne przy syntezie białek i ułatwiające trawienie, szczególnie ciężkich potraw mięsnych.
Picia piwa nie zaleca się jednakże osobom o niskim ciśnieniu tętniczym, ponieważ alkohol dodatkowo jeszcze je zmniejsza. Warto również wiedzieć, iż zbyt częste picie tegoż trunku może spowodować odwodnienie organizmu, bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Picie piwa przez kobiety w okresie menopauzy może powodować zwiększoną produkcję estrogenów, zaś panie z problemami podczas karmienia piersią by podnieść poziom prolaktyny powinny wypijać około pół szklanki trunku bezalkoholowego.