Wady i zalety picia piwa

Domowe sposoby na grypęProfilaktyczne picie piwa przed posiłkami lub po obiedzie zaleca obecnie wielu dietetyków i lekarzy, wskazujących na zdrowotne a nawet lecznicze właściwości złocistego trunku. Również amatorzy i miłośnicy piwa wskazują na jego wiele dobroczynnych walorów.

W opinii znawców piwo przyspiesza procesy trawienne, wzmacniając przemianę materii i sprzyjając zmniejszonemu odkładaniu się tłuszczy. Jest to co prawda dość kaloryczny napój, bowiem pół litra tegoż trunku zawiera około 250 kalorii. Warto również pamiętać, iż w piwie znajduje się około 4 gramów czystego alkoholu etylowego.

Piwo przygotowane domowym sposobem może jednakże zawierać znacznie mniejszą ilość kalorii. Z tego też powodu jego regularne, aczkolwiek umiarkowane picie zaleca się przede wszystkim osobom dbającym o zdrową, zbilansowaną dietę i usprawniającym sport. Co więcej, piwo podawane na ciepło w postaci aromatycznego grzańca pozwala również skutecznie walczyć z grypą i sezonowym przeziębieniem.

Picie złotego trunku, szczególnie zaś piwa bezalkoholowego pomaga znacznie zmniejszyć ryzyko zawału serca oraz chorób układu krążenia. Dzięki działaniu moczopędnemu usprawnia pracę nerek, uspokaja a także ułatwia zasypianie i rozluźnia napięcie mięśniowe. Co więcej, regularne picie niewielkich ilości piwa może również zahamować rozwój gruźlicy.

Najważniejszymi właściwościami leczniczymi piwa jest przede wszystkim działanie kojące i uspokajające. Co ciekawe, piwo zawiera wiele niezbędnych dla zdrowia składników mineralnych takich jak choćby magnez, potas, wapń, fosfor oraz w mniejszej ilości sód. W każdym gatunku i rodzaju piwa znajdują się również witaminy z grupy B, pomocne przy syntezie białek i ułatwiające trawienie, szczególnie ciężkich potraw mięsnych.

Picia piwa nie zaleca się jednakże osobom o niskim ciśnieniu tętniczym, ponieważ alkohol dodatkowo jeszcze je zmniejsza. Warto również wiedzieć, iż zbyt częste picie tegoż trunku może spowodować odwodnienie organizmu, bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Picie piwa przez kobiety w okresie menopauzy może powodować zwiększoną produkcję estrogenów, zaś panie z problemami podczas karmienia piersią by podnieść poziom prolaktyny powinny wypijać około pół szklanki trunku bezalkoholowego.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40401 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/wady-i-zalety-picia-piwa/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435