Dla osób cierpiących na dolegliwości refluksu bardzo ważna jest właściwa dieta. Odpowiednie odżywianie znacznie zmniejsza nieprzyjemne dolegliwości. Należy spożywać jak najmniejsze ilości tłuszczu, gdyż to on najbardziej powoduje zgagę. Jeśli na tą dolegliwość cierpi osoba otyła wówczas należy zastosować również dietę niskokaloryczną. Spadek masy ciała sprawia bowiem, że refluks będzie mniej dokuczliwy. Charakterystycznym objawem tej dolegliwości jest pieczenie w górnej części przełyku lub za mostkiem. Odczuwany jest również nieprzyjemny gorzki smak. Jakie są przyczyny refluksu i jakie są sprawdzone sposoby na zgagę?
Ciągłe wydzielanie kwaśnej treści prowadzi do zapalenia przełyku. Produkty, które są odpowiednie do spożywania, przy tych dolegliwościach to mięso, tylko i wyłącznie chude, czyli królik, kurczak, indyk, cielęcina oraz chude wędliny, czyli wędliny drobiowe oraz polędwica. Inne potrawy należy spożywać gotowane, gotowane na parze oraz smażone bez tłuszczu. Należy spożywać sporą ilość warzyw, mianowicie kalafiora, szpinak, ziemniaki, buraki, marchewkę. Należy stosować w diecie przyprawy ziołowe, a więc bazylię, koperek, czosnek, oregano, szałwię i wiele innych.
Dieta na zgagę musi być bogata w nabiał, a mianowicie chude produkty mleczne, takie jak jogurty, maślanka, mleko oraz kefiry. Potrawy te w dużym stopniu łagodzą uczucie zgagi. Do picia powinniśmy używać wody mineralnej niegazowanej oraz herbatki ziołowe, z wyjątkiem herbatki miętowej. Można sobie pozwolić również na ciasto biszkoptowe w niewielkich ilościach.
Nie wolno spożywać potraw tłustych, takich jak tłuste mięso z kaczki, golonki, żeberek, a także tłustych wędlin, czyli tłustych kiełbas oraz salcesonu. Nie należy jeść również serów tłustych, czyli topionych, pleśniowych, fromage i camembert. Niewskazane są również dania szybkie, czyli hamburgery, hot-dogi, frytki oraz inne potrawy smażone.
Jeżeli chodzi o warzywa to niewskazane jest spożywanie pomidorów, ogórków oraz cebuli. Szczególnie cebula w bardzo dużym stopniu powoduje refluks. Trzeba również ograniczyć spożywanie potraw na bazie octu, czyli grzybów marynowanych oraz sałatek na occie. Niewskazane przy zgadze produkty – jest spożywanie przypraw ostrych, czyli curry, pieprzu oraz chilli oraz dań chińskich, meksykańskich, czy indyjskich.
Do powstawania zgagi przyczyniają się produkty czekoladowe, ciast i torty, które zawierają dużą ilość tłuszczu oraz napoje gazowane, mocna kawa i herbata, a także kwaśne soki owocowe, czyli pomarańczowy i grejpfrutowy.
Uwaga! Zakładanie pasków do spodni po jedzeniu i ściskanie brzucha, także powoduje zgagę.