dieta przy wrzodach żoładka i dwunastnicyWrzody żołądka wywołane mogą zostać przez bakterię Helicobacter pylori. Ta z kolei w organizmie ludzkim może pojawić się już w dzieciństwie, a zakazić się nią można np. poprzez niestosowanie zasad higieny. Stąd też Helicobacter pylori nazywana jest chorobą brudnych rąk. Bakteria Helicobacter pylori może, ale niekoniecznie musi spowodować wrzody żołądka. Gdy jednak to schorzenie „zaatakuje”, trzeba przestrzegać odpowiedniej diety.
Dieta dla wrzodowców nakazuje, iż przede wszystkim należy spożywać produkty, które nie będą obciążały żołądka, a zatem wybierać powinno się wyłącznie produkty i dania lekkostrawne. To, co spożywają osoby cierpiące na wrzody nie może podrażniać ścian żołądka.
Dla osób borykających się z chorobą wrzodową istotny zapewne jest fakt, że złagodzić dolegliwości związane ze schorzeniem żołądka może sok z surowych ziemniaków. Jednakże najlepiej, aby ziemniaki pochodziły z naturalnych upraw, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów i innych środków chemicznych. Jeśli natomiast chodzi o pokarmy, to spożywać można puree ziemniaczane, mleko, a także jego przetwory, czyli twarożek, zupy mleczne, śmietanę. Ponadto można jeść jaja ugotowane na miękko, jajecznicę, omlety (smażone bez tłuszczu}, duszone chude mięso, ryby przygotowywane na parze, makaron, białe pieczywo, a także sucharki, kaszę, ryż, gotowane warzywa, przeciery z gotowanych owoców. Na deser można przyrządzić sobie kisiel lub budyń, a także zjeść czerstwe ciasto drożdżowe, biszkopty. Można pić kawę zbożową, jogurty, zsiadłe mleko, kefir. Do czasu zakończenie leczenia farmakologiczne wrzodów żołądka należy jeść pięć mały posiłków każdego dnia, najlepiej o stałych porach. Przerwy między poszczególnymi daniami nie powinny być zbyt długie, optymalnie zaleca się jeść co 2-3 godziny.
dieta przy wrzodach żoładka i dwunastnicyPodczas przyrządzania posiłków należy używać olejów roślinnych. Dania ciepłe nie powinny być zbyt gorące, ani też za zimne.

Jeśli natomiast chodzi o przyprawy, to można pozwolić sobie na sól, cukier, sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, bazylię, estragon, zioła prowansalskie, tymianek, koperek, natkę pietruszki i anyżek. Należy również pamiętać o płynach. Zaleca się picie ich w ilości 2,5 litra każdego dnia, np. wody niegazowanej. Jeśli chodzi o ciepłe napoje to można pić słabą zieloną herbatę liściastą, słabą herbatę z mlekiem, herbatki ziołowe z rumianku oraz dziurawca, a także herbatki owocowe.
Pacjenci cierpiący na wrzody żołądka koniecznie wystrzegać się muszą kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych, dań ciężkostrawnych, ostrych przypraw, smażonych i tłustych dań.

Comments are closed.