Cukrzyk na diecie nie musi być utrapieniem całej rodziny, jego tryb życia nie może dezorganizować go innym. Nie stanie się tak, jeśli cukrzyk będzie wiedział i umiał sam dobrać sobie pożywienie i ukształtować tryb życia, bo z cukrzycą przecież trzeba żyć.
Dieta cukrzycowa nie jest wcale męczarnią. Wskazówki i porady diabetologa uwarunkowane są osobowością danego cukrzyka, jego dotychczasowym trybem życia.
Co zatem powinno znaleźć się w menu cukrzyka, a co trzeba definitywnie wykluczyć?
Przecież cukrzyca to choroba cywilizacyjna, rodzinna. Jeśli posiadasz w domu osobę chora na cukrzycę nie sugeruj się opiniami innych, że nie powinna jeść słodyczy, bo co prawda, to prawda, ale nie tylko o tego zależy jej zdrowie. Cukrzyca to choroba całego organizmu, układu odpornościowego, układu krążenia, układu naczyniowego. Bardzo ważne znaczenie ma w niej dieta. Diety cukrzycowe czasem są w stanie zaburzyć dotychczasowy porządek w twojej kuchni. W co musi być bogata dieta cukrzycowa. Na pewno w warzywa i owoce, czyli zdrowe naturalne produkty, które mogą składać się jedynie z cukrów złożonych (skrobia). Znajdują się m. in. w ziarnach zbóż. Dlatego gruboziarniste pieczywo czy ciemne pieczywo, a przede wszystkim chleb razowy są najlepsze dla cukrzyka. Z owoców najlepsze są grejfruty. Z warzyw: kalafior, ogórki, rzodkiewka, szpinak, sałata. Z wędlin: drób, potrawy rybne. Dieta cukrzycowa musi obfitować w produkty gotowane. Najgorzej na cukrzyka wpływają tłuszcze zwierzęce, które powodują i rozwijają miażdżycę. Miażdżyca u cukrzyka to już poważny problem. Jeśli tylko pojawią się pierwsze objawy cukrzycy, od razu trzeba zareagować odpowiednią dietą. Nie jest to dieta odchudzająca, tylko dieta dobrana do potrzeb organizmu i choroby polegająca na wyborze i przyzwyczajeniu się do spożywania w większych ilościach tych czy innych produktów żywnościowych. U cukrzyków, którzy biorą insulinę ważny jest poranny posiłek, ten przed dawką insuliny. Insulina obniża poziom cukru we krwi i musi być brana po posiłku. Diety cukrzycowe obfitują bowiem w produkty gotowane i produkty niskokaloryczne, nie są to jakieś trudne do przezwyciężenia diety, tylko wybór tych pokarmów, które są odżywce, smaczne i małokaloryczne. Eliminacja tłuszczy oraz cukrów prostych to podstawa. Chory na cukrzycę musi także dużo pić, nie alkoholu, choć ten faktycznie rozrzedza krew, jednak po 2, 3 znacznie podnosi cukier, więc lepiej z nim nie ryzykować.