Makarony różnego rodzaju wkupiły się w łaski wielu Polaków. A to wszystko za sprawą smaku i szybkości ich przyrządzania. Ziemniaki nieco zeszły na plan dalszy, a najzdrowszym ich zamiennikiem stał się niewątpliwie makaron razowy. Zamiast obierać kartofle można szybko przyrządzić zapiekankę makaronową z tego co mamy akurat pod ręką lub też zrobić penne z brokułami lub szpinakiem. Możliwości jest mnóstwo, a co najważniejsze, każdy odnajdzie swoje własne smaki, bowiem makaron można serwować właściwie ze wszystkim: warzywami, mięsem, boczkiem, grzybami, serem itd. A co z rzekomą kalorycznością makaronu? Wielu się go wystrzega zarzucając mu to, że jest sycący i tuczący. Owszem, makaron pszenny jest sycący, ale nie musi być tuczący jeśli będziemy go podawać ugotowanym al’dente. Makaron na wpół twardy nie zalega w żołądku, jest szybciej trawiony i co za tym idzie węglowodany z niego pochodzące nie są magazynowane. Dodatkowo, makaronu al’dente zjemy mniej niż tego ugotowanego całkiem na miękko.
Również sosy do makaronu można przyrządzać w wersji light, samodzielnie, bez gotowych torebek itp. Makaron ze szpinakiem lub tuńczykiem przyrządzony bez zbędnych ilości tłuszczu z dodatkiem jogurtu naturalnego; to zdrowe i lekkie danie.
Dietetyczne spaghetti z sosem bolognese
Składniki:
- pół paczki spaghetti może być kolorowe
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- mięso mielone z indyka 0,5 kg
- 10 szt. mięsistych pomidorów
- 2 duże ząbki czosnku
- papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy na nią mięso. Należy je podsmażać do ścięcia a następnie dodać cebulkę posiekaną w krążki. Nie powinna się zrumienić a jedynie poddusić lekko. Pomidory wrzucamy do wrzątku na 2 minuty, zdejmujemy skórkę a następnie kroimy na małe kawałki. Trafią one do mięsa i będą się razem z nim dusić do uzyskania miękkości. Powinny się lekko rozpiec, dlatego całość zostawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek i sos gotowy.
Lekkie spaghetti carbonara
Składniki:
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
- 4 plastry chudej szynki
- 2 jajka
- jogurt naturalny
- 3 plastry sera żółtego wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- pietruszka
- sól i pieprz
Jajka należy rozmącić, dodać starty ser, czosnek zmiażdżony, pietruszkę i przyprawy. Wszystko mieszamy. Szynkę krótko podpiekamy na patelni bez oleju. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię krótko podgrzewając a następnie zalewamy przygotowaną mieszaniną. Podsmażamy tak by jajka się nie ścięły a na koniec dodajemy jogurt naturalny.