Jak zrobić dietetyczne spaghetti?

dietetyczne-spaghettiMakarony różnego rodzaju wkupiły się w łaski wielu Polaków. A to wszystko za sprawą smaku i szybkości ich przyrządzania. Ziemniaki nieco zeszły na plan dalszy, a najzdrowszym ich zamiennikiem stał się niewątpliwie makaron razowy. Zamiast obierać kartofle można szybko przyrządzić zapiekankę makaronową z tego co mamy akurat pod ręką lub też zrobić penne z brokułami lub szpinakiem. Możliwości jest mnóstwo, a co najważniejsze, każdy odnajdzie swoje własne smaki, bowiem makaron można serwować właściwie ze wszystkim: warzywami, mięsem, boczkiem, grzybami, serem itd. A co z rzekomą kalorycznością makaronu? Wielu się go wystrzega zarzucając mu to, że jest sycący i tuczący. Owszem, makaron pszenny jest sycący, ale nie musi być tuczący jeśli będziemy go podawać ugotowanym al’dente. Makaron na wpół twardy nie zalega w żołądku, jest szybciej trawiony i co za tym idzie węglowodany z niego pochodzące nie są magazynowane. Dodatkowo, makaronu al’dente zjemy mniej niż tego ugotowanego całkiem na miękko.

Również sosy do makaronu można przyrządzać w wersji light, samodzielnie, bez gotowych torebek itp. Makaron ze szpinakiem lub tuńczykiem przyrządzony bez zbędnych ilości tłuszczu z dodatkiem jogurtu naturalnego; to zdrowe i lekkie danie.

Dietetyczne spaghetti z sosem bolognese

Składniki:

  • pół paczki spaghetti może być kolorowe
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • mięso mielone z indyka 0,5 kg
  • 10 szt. mięsistych pomidorów
  • 2 duże ząbki czosnku
  • papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy na nią mięso. Należy je podsmażać do ścięcia a następnie dodać cebulkę posiekaną w krążki. Nie powinna się zrumienić a jedynie poddusić lekko. Pomidory wrzucamy do wrzątku na 2 minuty, zdejmujemy skórkę a następnie kroimy na małe kawałki. Trafią one do mięsa i będą się razem z nim dusić do uzyskania miękkości. Powinny się lekko rozpiec, dlatego całość zostawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek i sos gotowy.

Lekkie spaghetti carbonara

Składniki:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • 4 plastry chudej szynki
  • 2 jajka
  • jogurt naturalny
  • 3 plastry sera żółtego wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Jajka należy rozmącić, dodać starty ser, czosnek zmiażdżony, pietruszkę i przyprawy. Wszystko mieszamy. Szynkę krótko podpiekamy na patelni bez oleju. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię krótko podgrzewając a następnie zalewamy przygotowaną mieszaniną. Podsmażamy tak by jajka się nie ścięły a na koniec dodajemy jogurt naturalny.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40978 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-zrobic-dietetyczne-spaghetti/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435