Jabłka Antonówki

antonówkiAntonówka Zwykła jest bardzo starą odmianą uprawną jabłoni pochodzącą z Rosji, której nazwa wywodzi się od imienia Antoni (ros. Антон — Anton). Owoce antonówki posiadają niepowtarzalny smak i aromat. Zapach szarlotki upieczonej z tych jabłek to dla wielu z nas miłe wspomnienie z dzieciństwa.
Cechy charakterystyczne
Antonówka znana jest ze swojej dużej odporności na mróz i choroby, stąd też bardzo chętnie uprawiana jest przez niewprawionych sadowników, nie wymaga również żadnych szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, poza standardowym podlewaniem, nawożeniem, opryskami, bieleniem i przycinaniem. Drzewa rosną stosunkowo słabo, owocują dopiero po ok. 6-7 latach od posadzenia, rekompensują nam jednak tę wadę z nawiązką, ponieważ są długowieczne i mogą żyć nawet przez prawie sto lat. Rozmiary jabłek antonówek to ok. 6-7,5 cm (średnica), ich kształt przypomina lekko spłaszczoną kulę, skórka posiada zielono-żółtą barwę i charakterystyczny połysk. Antonówka smakuje lekko kwaskowato, dlatego świetnie nadaje się do przetworów, soków, musów i placków, o czym bardzo dobrze wiedziały nasze babcie.
Wartości odżywcze
Antonówka zawiera sporo wartościowych składników, są to między innymi: błonnik roślinny, kwercetyna, pektyna, a także minerały i witaminy. Warto podkreślić, iż antonówka ma jedną z najwyższych spośród odmian jabłoni zawartość witaminy C. Świeże owoce są bogatym źródłem węglowodanów.
Kulinarne zastosowania
Jabłka antonówki można jeść z powodzeniem na surowo — same lub w owocowych czy warzywnych sałatkach, jednak w formie przetworzonej jabłka te tworzą istne kuchenne rarytasy. Wspaniałe są, niewątpliwie, sporządzane z nich konfitury, szarlotki, racuchy, tarty itd. Antonówki nadają się także do wykorzystania jako dodatki do mięs.
Schab i antonówka
Ciekawym pomysłem na danie główne dla smakoszy są koperty schabowe z suszoną antonówką. Do ich wykonania potrzebujemy następujących składników:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 2 jajka,
  • bułkę tartą (ok. 50 g),
  • suszone antonówki,
  • ząbek czosnku,
  • oliwę,
  • sól i pieprz

Wykonanie jest bardzo proste:

kotlety należy rozbić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem, posolić i dodać pieprzu, jabłka zamoczyć w gorącej wodzie, pokroić i pomieszać z czosnkiem; następnie na każdą porcję schabu nałożyć porcję powstałego farszu jabłkowego i zawinąć mięso w kształt przypominający kopertę. Na koniec zapanierować w bułce i jajku, usmażyć i polać sosem — najlepiej typu pieczeniowego.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39955 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jablka-antonowki/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435