Antonówka Zwykła jest bardzo starą odmianą uprawną jabłoni pochodzącą z Rosji, której nazwa wywodzi się od imienia Antoni (ros. Антон — Anton). Owoce antonówki posiadają niepowtarzalny smak i aromat. Zapach szarlotki upieczonej z tych jabłek to dla wielu z nas miłe wspomnienie z dzieciństwa.
Cechy charakterystyczne
Antonówka znana jest ze swojej dużej odporności na mróz i choroby, stąd też bardzo chętnie uprawiana jest przez niewprawionych sadowników, nie wymaga również żadnych szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, poza standardowym podlewaniem, nawożeniem, opryskami, bieleniem i przycinaniem. Drzewa rosną stosunkowo słabo, owocują dopiero po ok. 6-7 latach od posadzenia, rekompensują nam jednak tę wadę z nawiązką, ponieważ są długowieczne i mogą żyć nawet przez prawie sto lat. Rozmiary jabłek antonówek to ok. 6-7,5 cm (średnica), ich kształt przypomina lekko spłaszczoną kulę, skórka posiada zielono-żółtą barwę i charakterystyczny połysk. Antonówka smakuje lekko kwaskowato, dlatego świetnie nadaje się do przetworów, soków, musów i placków, o czym bardzo dobrze wiedziały nasze babcie.
Wartości odżywcze
Antonówka zawiera sporo wartościowych składników, są to między innymi: błonnik roślinny, kwercetyna, pektyna, a także minerały i witaminy. Warto podkreślić, iż antonówka ma jedną z najwyższych spośród odmian jabłoni zawartość witaminy C. Świeże owoce są bogatym źródłem węglowodanów.
Kulinarne zastosowania
Jabłka antonówki można jeść z powodzeniem na surowo — same lub w owocowych czy warzywnych sałatkach, jednak w formie przetworzonej jabłka te tworzą istne kuchenne rarytasy. Wspaniałe są, niewątpliwie, sporządzane z nich konfitury, szarlotki, racuchy, tarty itd. Antonówki nadają się także do wykorzystania jako dodatki do mięs.
Schab i antonówka
Ciekawym pomysłem na danie główne dla smakoszy są koperty schabowe z suszoną antonówką. Do ich wykonania potrzebujemy następujących składników:
- 4 kotlety schabowe,
- 2 jajka,
- bułkę tartą (ok. 50 g),
- suszone antonówki,
- ząbek czosnku,
- oliwę,
- sól i pieprz
Wykonanie jest bardzo proste:
kotlety należy rozbić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem, posolić i dodać pieprzu, jabłka zamoczyć w gorącej wodzie, pokroić i pomieszać z czosnkiem; następnie na każdą porcję schabu nałożyć porcję powstałego farszu jabłkowego i zawinąć mięso w kształt przypominający kopertę. Na koniec zapanierować w bułce i jajku, usmażyć i polać sosem — najlepiej typu pieczeniowego.