Właściwa dieta powinna opierać się na lekkich, jak najmniej przetworzonych produktach z dużą zawartością witamin i minerałów. Przykładem takiego produktu jest biały ser wykonany najczęściej z mleka krowiego lub rzadziej – z mleka koziego, czy owczego. To bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, wapnia, a także magnezu, potasu oraz witaminy D i z grupy B.
Twarożek może być bazą do wielu dań – zarówno tych dietetycznych, jak i wysokokalorycznych. Rezultat końcowy zależny jest przede wszystkim od użytych składników, które nadają twarożkowi ostateczny smak, aromat i barwę.
Przykładem dietetycznego oraz smacznego i sycącego dania z dodatkiem białego sera jest makaron z twarożkiem. Kilka przepisów na takie właśnie danie prezentujemy poniżej.
MAKARON Z BROKUŁAMI I TWAROGIEM
Składniki:
25 dag makaronu razowego świderki
25 dag świeżego twarogu
30 dag brokułów (świeżych lub mrożonych)
Pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Brokuły czyścimy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do wrzątku na 7 minut. Odcedzamy. Ostudzone brokuły miksujemy z twarożkiem, a następnie dodajemy do makaronu. Całość doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Przed podaniem możemy ozdobić rzeżuchą lub natką pietruszki.
MAKARON ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM
Składniki:
1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego rurki (25 dag)
25 dag twarogu
40 dag szpinaku
Ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Szpinak opłukujemy i wrzucamy do lekko posolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobniejsze kawałki. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. W jednym naczyniu mieszamy makaron, szpinak i twarożek. Dekorujemy i przyprawiamy do smaku.
Nieco bardziej kaloryczną propozycją jest przygotowanie makaronu z twarożkiem na słodko. Najważniejsze aby kaloryczność tej potrawy urozmaicić składnikami o wysokiej wartości odżywczej, na przykład świeżymi owocami. Aby nadać temu daniu dietetyczny charakter, wystarczy użyć odpowiednich zamienników. Zamiast kalorycznego białego makaronu można użyć pełnoziarnistego lub razowego. W miejsce twarogu z dużą zawartością tłuszczu – twarożek chudy. Warto także zrezygnować z tradycyjnego słodzenia i ograniczyć się do wzbogacania potrawy jedynie naturalnymi cukrami występującymi w owocach.
MAKARON Z BIAŁYM SEREM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
1 opakowanie makaronu razowego świderki (25 dag)
Kostka twarogu (25 dag)
2 łyżki jogurtu naturalnego
50 dag słodkich truskawek (możemy także użyć brzoskwiń z puszki lub ananasów)
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucamy do lekko posolonego wrzątku. Gotujemy al dente. Twaróg łączymy z jogurtem. Truskawki opłukujemy, odcinamy ogonki i sparzamy we wrzątku. Następnie dokładnie miksujemy z twarożkiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę z białym serem dodajemy do makaronu. Całość możemy ozdobić truskawkami pokrojonymi w ćwiartki.