Właściwy sposób odżywiania może w znacznym stopniu uchronić nas przez ryzykiem wystąpienia poważnych chorób serca i układu krążenia. Jednakże nawet osoby cierpiące na schorzenia układu sercowo-naczyniowego mogą poprawić stan swojego zdrowia poprzez wprowadzenie zdrowej, zbilansowanej diety.
Odpowiednie żywienie po zawale serca ma kluczowe znaczenie dla kontroli ciśnienia tętniczego oraz kontrolowanego przyjmowania leków. W dużym stopniu może też zastąpić niezbędny wysiłek fizyczny, szczególnie w przypadku osób przewlekle chorujących na serce.
Aby poprawić kondycję organizmu po zawale warto zaznajomić się z zasadami nowoczesnej diety DASH, znacznie ułatwiającej obniżenie ciśnienia oraz zredukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Dieta zaleca częste spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, warzyw i nabiału, będącego głównym źródłem wapnia i białka.
Osoby po zawale powinny przede wszystkim zrezygnować z produktów zawierających cholesterol, czyli jajek, tłustych mięs i podrobów. Powinny za to częściej jadać ryby, szczególnie morskie (śledzie, tuńczyka, makrelę, łososia, dorsza). Tłustą śmietanę należy zastąpić niskotłuszczowym jogurtem lub chudym mlekiem i kefirem. Na diecie po zawale warto również ograniczyć potrawy smażone i pieczone, szczególnie mięsa ze skórą. Powinno się je gotować lub dusić na parze z warzywami, makaronem, kaszą lub ryżem.
Przykładowy, tygodniowy jadłospis powinien więc zawierać przede wszystkim znaczne ilości nabiału, produktów mlecznych, świeżych warzyw, sezonowych owoców oraz roślin strączkowych, chudego mięsa i ryb, które można także zastępować owocami morza. Przykładowo, na śniadanie można zjeść płatki owsiane z mlekiem i niewielką ilością rodzynek.
Na obiad warto z kolei przygotować zupę rybną z dodatkiem ziół (majeranku, tymianku, bazylii) oraz gotowany ryż z kurczakiem i warzywami (na przykład marchewką, groszkiem, fasolką szparagową lub brokułami). Na deser można zafundować sobie owocowy sorbet z migdałami lub orzechami.
Na lekką kolację można z powodzeniem podać na przykład kanapki z chleba tostowego lub razowego z wędzoną rybą, plastrem żółtego sera lub chudej wędliny drobiowej, z pomidorem, ogórkiem, twarożkiem lub rzodkiewką. Pomiędzy posiłkami dozwolone jest również jedzenie niewielkich, dietetycznych przekąsek, najlepiej owoców cytrusowych lub ziaren słonecznika.