Przepisy na dietę po zawale serca

Jak się odżywiać po zawale?Właściwy sposób odżywiania może w znacznym stopniu uchronić nas przez ryzykiem wystąpienia poważnych chorób serca i układu krążenia. Jednakże nawet osoby cierpiące na schorzenia układu sercowo-naczyniowego mogą poprawić stan swojego zdrowia poprzez wprowadzenie zdrowej, zbilansowanej diety.

Odpowiednie żywienie po zawale serca ma kluczowe znaczenie dla kontroli ciśnienia tętniczego oraz kontrolowanego przyjmowania leków. W dużym stopniu może też zastąpić niezbędny wysiłek fizyczny, szczególnie w przypadku osób przewlekle chorujących na serce.

Aby poprawić kondycję organizmu po zawale warto zaznajomić się z zasadami nowoczesnej diety DASH, znacznie ułatwiającej obniżenie ciśnienia oraz zredukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Dieta zaleca częste spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, warzyw i nabiału, będącego głównym źródłem wapnia i białka.

Osoby po zawale powinny przede wszystkim zrezygnować z produktów zawierających cholesterol, czyli jajek, tłustych mięs i podrobów. Powinny za to częściej jadać ryby, szczególnie morskie (śledzie, tuńczyka, makrelę, łososia, dorsza). Tłustą śmietanę należy zastąpić niskotłuszczowym jogurtem lub chudym mlekiem i kefirem. Na diecie po zawale warto również ograniczyć potrawy smażone i pieczone, szczególnie mięsa ze skórą. Powinno się je gotować lub dusić na parze z warzywami, makaronem, kaszą lub ryżem.

Przykładowy, tygodniowy jadłospis powinien więc zawierać przede wszystkim znaczne ilości nabiału, produktów mlecznych, świeżych warzyw, sezonowych owoców oraz roślin strączkowych, chudego mięsa i ryb, które można także zastępować owocami morza. Przykładowo, na śniadanie można zjeść płatki owsiane z mlekiem i niewielką ilością rodzynek.

Na obiad warto z kolei przygotować zupę rybną z dodatkiem ziół (majeranku, tymianku, bazylii) oraz gotowany ryż z kurczakiem i warzywami (na przykład marchewką, groszkiem, fasolką szparagową lub brokułami). Na deser można zafundować sobie owocowy sorbet z migdałami lub orzechami.

Na lekką kolację można z powodzeniem podać na przykład kanapki z chleba tostowego lub razowego z wędzoną rybą, plastrem żółtego sera lub chudej wędliny drobiowej, z pomidorem, ogórkiem, twarożkiem lub rzodkiewką. Pomiędzy posiłkami dozwolone jest również jedzenie niewielkich, dietetycznych przekąsek, najlepiej owoców cytrusowych lub ziaren słonecznika.

(Visited 1 times, 7 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 36673 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/przepisy-na-diete-po-zawale-serca/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3721): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(298): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(323): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(677): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} throw in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435