Dieta w zaparciach przy ZJD

dieta w zaparciachZespół jelita drażliwego należy do jednych z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego, którego diagnoza jak i leczenie jest dosyć trudne. Przede wszystkim, przyczyny schorzenia nie są do końca znane i dlatego jest ono zazwyczaj rozpoznane, kiedy objawy są bardzo nasilone. Poza tym, ZJD często przybiera postać zaparciową, której zwalczanie na początku ogranicza się do zmiany nawyków żywieniowych. Otóż, przy ZJD bardzo ważne jest, by posiłki były mało obfite i spożywane powoli, w pozycji siedzącej oraz o  równomiernych porach, najlepiej 5 razy dziennie co 2-3 godziny. Kluczowe znaczenie ma tu śniadanie, ponieważ jego pominięcie może skutkować wystąpieniem odruchu żołądkowo-okrężniczego.

Nie ulega wątpliwości, że w przypadku zatwardzeń wskazana jest dieta bogatoresztkowa, czyli zawierająca produkty, które w swym składzie posiadają błonnik. Warto wiedzieć, że najwięcej tego produktu mają: otręby pszenne, siemię lniane, jabłka suszone, płatki jęczmienne, śliwki suszone, ryż brązowy, płatki kukurydziane, płatki owsiane, rodzynki, kasza gryczana, kasza jęczmienna, pieczywo razowe i grahamki, seler, pietruszka, buraki, marchew. Oczywiście, produkty wymienione powyżej należy do menu wprowadzać stopniowo, ponieważ niektóre z nich mogą być nietolerowanie przez nasz organizm oraz wywoływać reakcje uczuleniowe. Jeżeli chodzi o owoce i warzywa preferowana jest postać gotowana, gdyż wtedy na pewno nie podrażnią jelita. Oprócz tego, zalecane jest picie dużej ilości płynów, w szczególności wody mineralnej niegazowanej. Z pewnością, można też kosztować herbatek ziołowych, naturalnych soków warzywnych i owocowych bez dodatku cukru, a także łagodnych herbatek zielonych i owocowych. Ważne jest też, by płyny miały wysoką temperaturę, ponieważ wtedy pobudzą pracę jelit.

Natomiast z naszego menu powinniśmy usunąć trunki alkoholowe, oraz mocną kawę i herbatę. Musimy też zapomnieć o piciu napojów słodzonych, w szczególności gazowanych. Nie ulega wątpliwości, że z naszego menu trzeba też wyrzucić czekoladę oraz wszelkiego rodzaju cukierki, ciasta, placki, desery czy bitą śmietanę. Trzeba też wykluczyć z menu białe pieczywo, biały ryż oraz mąkę pszenną. Niedozwolone jest również spożywanie tłustych dań, zwłaszcza smażonych na oleju. Ponadto, jelito może być także podrażnione przez ziemniaki, placki ziemniaczane, frytki oraz tłuste ryby i pasztety. Zakazane są jeszcze ostre przyprawy i słonina oraz topione masło.

Na końcu warto podkreślić, że każda dieta przy ZJD powinna być wspomagana przez aktywność fizyczną, w związku z czym zalecane są brzuszki czy skręty, zmuszające do pracy mięśnie brzucha.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40913 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/dieta-w-zaparciach-przy-zjd/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435