Przepis na bezglutenową pizzę

Dieta bezglutenowa wielu z nas kojarzy się z nieustającym pasmem wyrzeczeń. Osoby z chorobą trzewną nie mogą spożywać przede wszystkim produktów z mąki jęczmiennej, pszennej oraz owsianej. Na bok odstawić należy więc nie tylko tradycyjne pieczywo stanowiące podstawę menu Polaków, ale także makaron glutenowy oraz wiele innych potraw.

Jak mówi jednak polskie porzekadło ” nie ma ludzi (i rzeczy) niezastąpionych”. Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać nudy i radykalnej głodówki. Postaw na kreatywną kuchnię i spraw, że twoje menu będzie nie tylko pożywne i zdrowe, ale także smakowite. Pierwszym krokiem niech będzie zrobienie domowej pizzy, w której cieście nie czyha na Ciebie groźny gluten!

Smacznego!Ciekawym pomysłem na urozmaicenie jadłospisu chorego na celiakię będzie domowa pizza. Warto przyrządzić ją np. w sobotni wieczór, kiedy mamy nieco więcej czasu niż na co dzień. Świetnie sprawdzi się w roli dania na spotkanie z przyjaciółmi, ale także jako przekąska na nocny maraton filmowy czy potrawa na kolację we dwoje. Smakowitą pizzę warto także podać dziecku z celiakią, z pewnością nie będzie ono marudzić, ale ze smakiem zajadać się kawałkami bezglutenowego ciasta.

Przepis na bezglutenową pizzę

Składniki na bezglutenowe ciasto:

200 gram mąki bezglutenowej, 10 gram świeżych drożdży, prawie cała szklanka wody, około 3 łyżki oleju, sól i cukier.

Farsz pizzy (składniki możesz oczywiście modyfikować):

sos pomidorowy (najlepiej przygotuj go samodzielnie ze świeżych pomidorów, czosnku i bazylii), pieczarki, ulubione wędliny, starty ser żółty (jeśli lubisz postaw na mozzarellę), cebula, ulubione zioła.

Przygotowanie pizzy:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mąkę. Dodaj cukier oraz sól a także przygotowane wcześniej drożdże. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oleju. Jeszcze raz wymieszaj. Dłońmi wyrób ciasto na pizzę. Tak przygotowaną “miksturę” odstaw na pół godziny w cieplejsze miejsce (najlepiej przykryj bawełnianą ściereczką).

Przygotuj stolnicę. Posmaruj ją łyżką oleju. Zagnieć ciasto na stolnicy. Ciasto rozdziel na trzy kulki. Każdą rozłóż na posmarowanej tłuszczem i obłożonej papierem blasze. Jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia.

Czas na składniki. Obierz, pokrój i usmaż pieczarki wraz z posiekaną cebulką. Dołącz do nich wędliny. Ciasta na pizzę potraktuj sosem pomidorowym i posyp je ziołami. Ułóż na nich cebulkę z pieczarkami i szynką. Posyp obficie  startym serem.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pizzę piecz około 25 minut. Podawaj zaraz po upieczeniu polaną resztą sosu pomidorowego.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41514 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/przepis-na-bezglutenowa-pizze/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435