sok z brzozyMagiczne właściwości brzozy znane były w mitologii słowiańskiej od wieków. Do dziś ślady tych wierzeń odnaleźć można w zwyczajach obejmowania pnia drzewa, dzięki czemu ma zostać pochłonięta zła energia oraz ustępować mają bóle głowy.
Lecznicze działanie i sposób pozyskiwania soku produkowanego przez brzozy poznali już starożytni Słowianie. Przypisywano mu magiczne wręcz moc, podobną do greckiego napoju bogów. Twierdzono, że zapewnia on wieczną siłę.
W tych bajecznych wierzeniach można dostrzec jednak ziarnko prawdy, bo choć sok brzozowy ambrozją nie jest, to wpływa jak najbardziej korzystnie na nasz organizm. Jakie?

Przede wszystkim pełni funkcje odtruwające organizm z toksyn. Wypracowanie sobie nawyku picia świeżego soku z liści brzozy może zwiększyć wydalanie szkodliwych produktów i przyspieszyć przemianę materii. Korzystnie wpływa również na cerę (wybiela piegi) oraz włosy (wykorzystywany, poprzez nacieranie skóry głowy, w przypadku problemów z łupieżem lub wypadającymi włosami). Odwar z kory brzozy znajduje zastosowanie przy leczeniu łuszczycy. Ze względu na swoje naturalne właściwości (nie wywołuje żadnych podrażnień wewnętrznych) oraz zdolność do rozpuszczenia kwasu moczowego, sok z brzozy zalecany jest w chorobach układu moczowego, kamicy nerkowej, żółciowej i pęcherzowej.
sok brzozowyIstnieją dwa sposoby pozyskiwania soku brzozowego. Można go przygotować bezpośrednio z młodych liści brzozy, zalanych wrzątkiem, jako napar. Inna metodą jest wykonanie otworu w grubszej gałęzi drzewa i połączenie go poprzez rurkę z kilkulitrowym naczyniem.

Do pozyskania soku należy znaleźć odpowiednio zdrowe drzewo, rosnące z dala od zanieczyszczeń. Co ważne, wysokość skaleczenia drzewa ma bezpośredni wpływ na smak soku. Najlepszy i najsłodszy sok znajduje się w najwyższych partiach drzew. Sam sok jest substancją powstałą w wyniku rozpuszczenia, podczas wzrostu rośliny, cukrów w wodzie pobieranej poprzez korzenie. Najlepszym czasem na zebranie powstającej substancji jest czas bujnego rozwoju natury po fazie zimowej. W zależności od pogody, dziesięcioletnie drzewo, w optymalnych warunkach jest w stanie wyprodukować około 2-3 litrów soku podczas 3 tygodni.
Pozyskiwanie soku brzozowego ma swoją  tradycję w ukraińskiej sztuce kulinarnej. Nie istnieje jednak receptura na sok z brzozy. Należy po prostu rozpocząć zbiory substancji z właściwie wybranej rośliny w odpowiednim czasie. Pamiętać trzeba jednak o późniejszym opatrunku po eksploatacji drzewa. Najlepiej w tym celu posmarować otwór maścią ogrodniczą lub zalepić gliną. Otrzymany z brzozy sok należy trzymać w lodówce do dwóch dni i pić po pół szklanki trzy razy dziennie, pomiędzy posiłkami, doskonale komponuje się z innymi tradycyjnymi potrawami ukraińskimi.

Comments are closed.