Nie ulega wątpliwości to, że pomysłów na przyrządzenie łopatki jest wiele, ale do najsmaczniejszych przysmaków zapewne należy mięso zapiekane w rękawie. Mowa tu oczywiście nie o kawałku mięsa, lecz o plastrach łopatki, które przed upieczeniem są moczone w marynacie. Na uwagę zasługuje fakt, że tego rodzaju potrawa jest bardzo sycąca, pyszna i cechuje się niesamowitym aromatem. Dlatego stanowi też wspaniałą alternatywę dla tradycyjnych kotletów schabowych, mielonych czy pieczonych nóg, które mogą się nam znudzić, gdy spożywamy je w nadmiarze.
Trzeba zaznaczyć to, że większość osób na pieczeń wybiera wieprzowinę, ale równie dobra jest wołowina lub cielęcina. Ponadto, są one znacznie chudsze od mięsa wieprzowego, szybciej się pieką i są bardziej kruche. Oprócz tego, danie może być podawane razem z warzywami lub ryżem, a także z ziemniakami i sosem. Z pewnością, doskonale naddaje się na obiad, ale równie dobrze może być serwowana jako przystawka. Oczywiście, najlepiej smakuje na ciepło, ale niektórzy też spożywają plastry z łopatki na zimno razem z chlebem.
Przepis na łopatkę pieczoną w rękawie
Składniki:
1 ½ kg łopatki wieprzowej.
Składniki – marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka ziaren kolendry,
świeżo zmielony pieprz,
3 ząbki czosnku (pokrojonego w plasterki),
ostra papryka,
estragon,
zioła prowansalskie,
tymianek,
łyżka sosu sojowego,
przyprawa do grilla i szaszłyków,
ziarenka smaku.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy mięso i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w plastry i wkładamy do naczynia. Następnie przechodzimy do wykonania marynaty. W tym celu łączymy ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nią mięso. Kolejno zamarynowaną łopatkę wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu plastrów mięsa z lodówki wkładamy je do rękawa do pieczenia i pieczemy przez kwadrans w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. W dalszym etapie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez ok. 1 1/2 godziny. Nie zapominamy o tym, że na 15 minut przez końcem pieczenia ściągamy rękaw z łopatki, by się mięso zrumieniło. Polewamy mięso własnym tłuszczem. Upieczone plastry łopatki możemy serwować z sosem, ziemniakami, warzywami i ryżem.
Jak widać, łopatka pieczona w rękawie to pyszne danie, które warto wprowadzić na stałe do swojego menu. Przede wszystkim, zachwycają się nim i dorośli, i dzieci. Można je podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, zarówno na ciepło jak i na zimno. Pamiętamy również o tym, by do przygotowania tego smakołyku wybrać świeże mięso, które jest chude, gdyż tylko wtedy danie będzie smakowało znakomicie.