Jeżeli jesteś już znudzona tradycyjnymi daniami, które goszczą na Twoim stole od lat, powinnaś się zdecydować na wykonanie przysmaku z dodatkiem sera żółtego. Mowa tu nie tylko o dobrych zupach, sałatkach, klopsikach, fondue, ale i o zapiekance. Oczywiście, mamy tu nie na myśli zapiekankę przyrządzaną na bazie pieczywa, wędliny, pieczarek i sera, ale przekąskę z ziemniaków. Przede wszystkim, jest to znakomita potrawa, która może być podawana nie tylko jako zakąska, ale i danie główne, np. podczas obiadu czy kolacji.
Trzeba zaznaczyć, iż zapiekanka serowa z ziemniaków jest prosta w wykonaniu i co najważniejsze tania. Otóż, do jej przygotowania będziemy zaledwie potrzebowali ziemniaków, pomidorów, dobrej jakości sera żółtego i ziół. Niektórzy też urozmaicają danie, dodając do niego inne warzywa, jak np. paprykę, cebulę, czosnek, pory. Nie ma też żadnych przeciwwskazań, aby potrawę wzbogacić odrobiną szynki czy boczku, ale w tym wypadku na pewno będzie ona bardziej kaloryczna. Nie ulega wątpliwości, iż zapiekanka najlepiej smakuje na gorąco, w związku z czym podajemy ją zaraz po przyrządzaniu. Możemy ją serwować samodzielnie lub razem z ketchupem, majonezem, sosem, np. śmietanowym lub czosnkowym. Warto też zwrócić uwagę na to, że danie jest podzielne, a więc może zaspokoić głód kilkuosobowej rodziny. Ponadto, cechuje się wspaniałym zapachem oraz wyrazistym aromatem i co najważniejsze wprowadza nieco urozmaicenia w naszej kuchni. Oprócz tego, możemy też modyfikować skład zapiekanki, dlatego nigdy się nam nie znudzi.
Przepis na zapiekankę serową z ziemniakami
Składniki:
- 800g ziemniaków,
- ok. 600g małych pomidorów ,
- po 200g startych serów mozzarella i ementalera,
- 3 jajka,
- 250 ml gęstej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- papryka mielona łagodna lub ostra,
- ½ pęczka szczypiorku,
- tłuszcz do formy.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności ziemniaki obieramy ze skórki, dokładnie myjemy i gotujemy przez 5-6 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Kolejno dokładnie myjemy pomidory, ostrym nożem usuwamy miąższ i dzielimy je na ćwiartki. W dalszym etapie formę do zapiekanki nacieramy tłuszczem. Na dnie układamy plasterki ziemniaków, solimy do smaku, posypujemy pieprzem i papryką. Potem tworzymy warstwę z pomidorów i posypujemy warzywa przyprawami. Dajemy starty ser żółty. Następnie śmietanę łączymy z przyprawami i polewamy nią wszystkie składniki. Danie zapiekamy przez ok. kwadrans w temperaturze 220 stopni Celcjusza. Na końcu myjemy szczypiorek, osuszamy go, drobno siekamy i przed samym podaniem posypujemy nim danie.