Dietetyczna marynata do mięs i ryb

marynata do mięsaJeżeli jesteś na diecie lub pragniesz odżywać się zdrowo, a zarazem smacznie, powinnaś pomyśleć o wprowadzeniu do swego menu marynowanych mięs i ryb. Przede wszystkim, mówimy tu o lekkostrawnych daniach moczonych w dietetycznej zalewie, które są niskokaloryczne. Trzeba zaznaczyć, że przyrządzenie tych przysmaków jest proste i nie zajmuje wiele czasu, w związku z czym warto je umieścić w swym jadłospisie.

Na uwagę zasługuje fakt, iż do najmniej kalorycznych potraw należą drób, w szczególności kurczak i świeże ryby, zwłaszcza pstrąg, dorsz, karp, łosoś, które moczone są w zalewie cytrynowej, jogurtowej czy ziołowej. Ponadto, wielu zwolenników posiada marynata musztardowo-miodowa, posiadająca nieco słodkawy posmak. Niektórzy preferują też ostre glazury, np. z dodatkiem chili, które są palące. A, co ciekawe wykorzystywane są także do marynowania warzyw, miedzy innymi ogórków, służących najczęściej jako przegryzka do trunków alkoholowych.

Przepis na marynatę musztardowo-miodową

Składniki:

  • 1-2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka płynnego miodu gryczanego,
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy,
  • łyżeczka oliwy (opcjonalnie),
  • świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób wykonania

Najpierw do miseczki wlewamy sos sojowy i miód gryczany. Kolejno dodajemy musztardę, oliwę i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przez całą dobę moczymy mięso (najlepiej drobiowe) w marynacie, a następnie pieczemy w piekarniku lub grillujemy.

Pomysł na marynatę jogurtową

Składniki:

  • jogurt naturalny
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • papryka słodka i ostra,
  • curry,
  • gyros.

Sposób wykonania

Jogurt wlewamy do miseczki, pieprzymy solimy i dodajemy czosnek, wcześniej przeciśnięty przez praskę. Wsypujemy paprykę, curry i gyros. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie w marynacie moczymy, np. mięso i odstawiamy je na kilka godzin w chłodne miejsce. Kolejno pieczemy w naczyniu żaroodpornym.

Jak zrobić cytrynową marynatę?

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka vegety,
  • pieprz,
  • sól,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oliwy.

Sposób wykonania
Do miseczki wrzucamy kolejno  czosnek, startą skórkę, vegetę, curry, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Całość ze sobą mieszamy, a następnie moczymy w niej filety rybne, np. z dorsza i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu rybę pieczemy w piekarniku wraz z zalewą.

(Visited 1 times, 2 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39923 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/dietetyczna-marynata-do-mies-i-ryb/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thro in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435