Jeżeli jesteś na diecie lub pragniesz odżywać się zdrowo, a zarazem smacznie, powinnaś pomyśleć o wprowadzeniu do swego menu marynowanych mięs i ryb. Przede wszystkim, mówimy tu o lekkostrawnych daniach moczonych w dietetycznej zalewie, które są niskokaloryczne. Trzeba zaznaczyć, że przyrządzenie tych przysmaków jest proste i nie zajmuje wiele czasu, w związku z czym warto je umieścić w swym jadłospisie.
Na uwagę zasługuje fakt, iż do najmniej kalorycznych potraw należą drób, w szczególności kurczak i świeże ryby, zwłaszcza pstrąg, dorsz, karp, łosoś, które moczone są w zalewie cytrynowej, jogurtowej czy ziołowej. Ponadto, wielu zwolenników posiada marynata musztardowo-miodowa, posiadająca nieco słodkawy posmak. Niektórzy preferują też ostre glazury, np. z dodatkiem chili, które są palące. A, co ciekawe wykorzystywane są także do marynowania warzyw, miedzy innymi ogórków, służących najczęściej jako przegryzka do trunków alkoholowych.
Przepis na marynatę musztardowo-miodową
Składniki:
- 1-2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka płynnego miodu gryczanego,
- 3 łyżeczki ostrej musztardy,
- łyżeczka oliwy (opcjonalnie),
- świeżo zmielony pieprz do smaku.
Sposób wykonania
Najpierw do miseczki wlewamy sos sojowy i miód gryczany. Kolejno dodajemy musztardę, oliwę i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przez całą dobę moczymy mięso (najlepiej drobiowe) w marynacie, a następnie pieczemy w piekarniku lub grillujemy.
Pomysł na marynatę jogurtową
Składniki:
- jogurt naturalny
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- papryka słodka i ostra,
- curry,
- gyros.
Sposób wykonania
Jogurt wlewamy do miseczki, pieprzymy solimy i dodajemy czosnek, wcześniej przeciśnięty przez praskę. Wsypujemy paprykę, curry i gyros. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie w marynacie moczymy, np. mięso i odstawiamy je na kilka godzin w chłodne miejsce. Kolejno pieczemy w naczyniu żaroodpornym.
Jak zrobić cytrynową marynatę?
Składniki:
- 1 ząbek czosnku,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka vegety,
- pieprz,
- sól,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 2 łyżki oliwy.
Sposób wykonania
Do miseczki wrzucamy kolejno czosnek, startą skórkę, vegetę, curry, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Całość ze sobą mieszamy, a następnie moczymy w niej filety rybne, np. z dorsza i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu rybę pieczemy w piekarniku wraz z zalewą.