Zdania są podzielone – jednym osobom przypomina smak sera żółtego, a innym kojarzy się tylko z serkiem topionym. Świeżo przygotowany, fajny ciągnący się można zastosować do kanapek, tostów, makaronu. Zamrożony – można trzeć na tarce i użyć go do pizzy czy zapiekanek.
Wegański dip o smaku żółtego sera jako dodatek np. do warzyw, chipsów, nachosów.
Składniki na ser żółty wegański:
- Ziemniaki – 3 szt.
- Marchewka – 1 szt. mała (opcjonalnie)
- Cebula – 1 szt. średnia/duża
- Płatki drożdżowe – 1/4 szklanki
- Papryka słodka wędzona lub zwykła papryka słodka – 3/4 łyżeczki
- Czosnek – 1 ząbek świeży lub 1/2 łyżeczki w proszku
- Olej – 1/4 szklanki + 2 łyżki
- Sól
Przygotowanie sera z ziemniaków krok po kroku:
- Cebulę bardzo drobno kroję i smażę na 2 łyżkach oleju.
- Ziemniaki i marchewkę (opcjonalnie) gotuję do miękkości.
- Gorące warzywa przekładam do kielicha blendera, dodaję płatki drożdżowe (które są odpowiedzialne za “serowy” posmak), cebulę, 1/4 szklanki oleju i blenduję, w trakcie podlewam odrobiną ciepłej wody, żeby masa miała miękką, ciągnącą konsystencję.
- Dodaję przyprawy – paprykę, czosnek, doprawiam solą i ponownie dokładnie mieszam.
- Można jeść od razu, lub po przestygnięciu, można zamrozić – wówczas masę można trzeć na tarce jak tradycyjny żółty ser.
(Visited 1 times, 5 visits today)