Najczęściej za łysienie odpowiedzialne są uwarunkowania genetyczne, ale warto wiedzieć, że do nadmiernego wypadania włosów może przyczyniać się także wiele innych czynników. Oczywiście inne są przyczyny łysienia u dzieci, a inne u osób dorosłych.
Zawsze jednak pozytywne efekty w walce z wypadającymi włosami może przynieść zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Jeśli więc nie wiesz, jak radzić sobie z zakolami i nadmiernie wypadającymi włosami, koniecznie przyjrzyj się własnej diecie.
Jedną z przyczyn utraty włosów może być niedobór cennych składników odżywczych. Jeśli do naszego organizmu nie trafiają najważniejsze witaminy oraz mikroelementy, wówczas może pogorszyć się kondycja naszych włosów. Odpowiednia dieta powinna zawierać w sobie składniki mineralne, węglowodany, białka, tłuszcze oraz oczywiście witaminy. Mocne i elastyczne włosy są marzeniem wielu osób, ale niewiele ludzi tak naprawdę wie, że kluczem do zdrowych kosmyków jest właściwie zbilansowana dieta. Jeśli więc od dłuższego czasu borykasz się z wypadającymi włosami, a domowe sposoby na łysienie nie przynoszą żadnych widocznych rezultatów, być może warto postarać się o zmianę własnej diety.
Do prawidłowego funkcjonowania nasze włosy potrzebują przede wszystkim witaminy A, B6, C, E, cynku, miedzi, żelaza oraz kwasu foliowego. Cynk znajdziemy między innymi w orzechach włoskich, kokosie, migdałach, sezamie, soczewicy oraz pszenicy. Doskonałym źródłem magnezu będą buraki, brokuły, jabłka, kapusta oraz brukselka. Największe ilości miedzi znajdują się w ziemniakach, rybach i bananach, natomiast żelazo znajduje się między innymi w szpinaku, morelach, kukurydzy oraz daktylach.
Wyżej wymienione składniki odżywcze nie tylko dodają włosom blasku, ale również zapewniają ich nawilżenie. W tym celu warto nie tylko sięgnąć po specjalne kompozycje witaminowo – mineralne, które znajdziemy w aptekach, ale także zadbać o to, by cenne składniki odżywcze dostarczać z pożywienia. Szczególnie duży wpływ na wzrost włosów mają mikroelementy, które przenikają do kosmyków razem z krwią. W ten sposób trafiają do korzenia i łodygi włosa.
Niezwykle istotne jest także dostarczanie węglowodanów, tłuszczów oraz aminokwasów, gdyż ich niedobór może wywoływać na przykład łysienie rozlane.